01/12 - Help mee aan de lokale contactopsporing bij COVID-19

Vanaf december gaat Zwijndrecht samenwerken met de Eerstelijnszone Waasland NO op het gebied van lokale contactopsporing. Hiervoor worden heel wat vrijwilligers gezocht. Wil jij het team lokale contactopsporing mee versterken en kun je je min. een halve dag in de week vrijmaken? Help ons mee!

De grote stijging van het aantal coronagevallen zet onze zorg, economie en onderwijs onder druk. Een belangrijk instrument om deze crisis aan te pakken is contactopsporing. Omdat de centrale contactopsporing van Vlaanderen door de stijging van het aantal besmettingen ondersteuning nodig heeft, zullen de lokale besturen van de beide eerstelijnszones van het Waasland starten met lokale contactopsporing.

Via contactonderzoek proberen we op een snelle en efficiënte manier bij personen die positief testen, hun contacten en dus mogelijke besmette burgers in kaart te brengen.

Daarnaast willen we ook ondersteuning bieden aan mensen die positief getest zijn en mogelijks ziek thuis zijn.

Wij kijken uit naar vrijwilligers die het team lokale contactopsporing kunnen versterken.

Als contactopspoorder word je ingeschakeld bij het identificeren, bevragen en adviseren van personen die positief werden getest? op COVID-19.?

Je voert 3 verschillende types van gesprekken: een indexgesprek (waarbij je een lijst opstelt met contactpersonen), een eerste contactgesprek (om het risico te bepalen op mogelijke besmetting) en een vervolggesprek (om te kijken hoe de situatie evolueert). Na elk van de gesprekken verzeker je ook de administratieve opvolging door het invoeren van de verkregen data.

Je ziet erop toe dat je de noodzakelijke kennis van de te gebruiken regels, procedures en beschermingsmaatregelen verwerft en bijwerkt.?

Gewenst profiel

  • Je genoot bij voorkeur een opleiding Hoger Onderwijs in de zorg, sociale of maatschappelijke sector. Of je beschikt over een aangetoonde affiniteit met één van bovengenoemde sectoren en combineert dit met ervaring in het voeren van (zorg)gesprekken.
  • Je spreekt vloeiend Nederlands. Wanneer je nog andere talen beheerst, is dat een pluspunt (Engels, Frans, Turks, Arabisch, Pools,…)
  • Uitstekende luister- en communicatievaardigheden zijn je eigen, net als een goed leervermogen.
  • Je bent vertrouwd met ICT tools.

Jouw engagement:

  • Bereid zijn om minimaal een halve dag in de week te werken. In overleg zullen de dagen en de uren waarop je wil werken worden afgesproken.

Ons engagement:

  • Vrijwilligerswerk met maatschappelijke impact
  • Een startopleiding
  • Er wordt een regeling uitgewerkt waarbij de onkosten worden vergoed.
  • je krijgt een vriijwilligersvergoeding

Wil je hieraan meewerken of heb je vooraf nog vragen neem contact met het aanspreekpunt voor vrijwilligers van ons coördinatieteam. Lotte.verbeke@sint-niklaas.be  - 0470 18 25 78

Contactopsporing@sint-niklaas.be