08/06 - Bestelling gemeentelijke mondmaskers gearriveerd

De mondmaskers die het gemeentebestuur eind april heeft besteld via een groepsaankoop van provincie Antwerpen zijn vandaag, maandag 8 juni, aangekomen in onze gemeente.

We starten nu met de verdeling in gepersonaliseerde enveloppen. Daarna verdelen we de ruim 17.000 mondmaskers zo snel mogelijk in elke brievenbus.

Mondmasker en 2 filters voor elke +12-jarige

Je ontvangt per gezinslid dat ouder is dan 12 jaar een enveloppe in de bus. Daarin vind je een mondmasker van de gemeente en ook twee filters van de federale overheid.

Het gaat over witte herbruikbare, katoenen mondmaskers in unisex-model voorzien van een elastiek en geschikt voor het plaatsen van een filter.

De filters kwamen de voorbije weken in verschillende kleine leveringen binnen. Die werden telkens grondig nageteld. De laatste levering kregen we pas afgelopen vrijdag, net op tijd dus om samen met onze mondmaskers te verdelen.

Voorbereiden om te verdelen

In afwachting van de mondmaskers heeft het personeel zich samen met enkele vrijwilligers al zo goed mogelijk voorbereid op de verdeling. Zo ligt er voor elke +12-jarige inwoner al een envelop klaar op naam, zo’n 16.800 in totaal. Nu moeten we dus nog de maskers en de filters in enveloppen steken en ze verdelen tot bij elke inwoner. 

Help jij mee verdelen?

Om de enveloppen in brievenbussen te verdelen zijn we nog op zoek naar helpende handen.

Help jij graag mee onze maskers bedelen in de brievenbussen? Dat kan op woensdag 10, donderdag 11, vrijdag 12 en maandag 15 juni. Stel je kandidaat via deze link! Je ontvangt na inschrijving een bevestigingsmail zodat je weet wanneer we je verwachten.

Gebruiksaanwijzing

In elke envelop steekt ook een handleiding voor het mondmasker de filters. Daarin lees je hoe je de filters gebruikt, hoe je een mondmasker op- en afzet en hoe je het moet dragen, bewaren en wassen.

Raak je gezicht niet aan als je het masker draagt en hou het maximaal 8 uur aan een stuk op. Draag het op elke plaats waar dat verplicht of aangeraden is en besef dat het geen absolute bescherming geeft.

Een mondmasker uit solidariteit

Een mondmasker beschermt eerder de personen rondom jou dan jezelf. Je draagt het dus uit solidariteit voor de anderen. Laten we solidair zijn, want ook al verliest het virus aan kracht, het is nog lang niet verdwenen. Volhouden is de boodschap!

De 5 basisreflexen

Het blijft belangrijk om de 5 basisreflexen toe te passen. We herhalen ze nog even omdat ze zo belangrijk zijn:

  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Was vaak je handen
  • Hou 1,5 meter afstand van andere personen
  • Kom zo weinig mogelijk samen met anderen. Hou contact via telefoon, chat of mail.
  • Ben je op een openbare plaats? Bedek je neus en mond met een mondmasker of een alternatief (vb. een sjaal).

Federale mondmaskers

Ook de levering van de federale mondmaskers is aangekomen. De federale overheid geeft een gratis mondmasker aan elke inwoner van het land. Defensie zal de mondmaskers verspreiden naar centrale punten, vanwaar ze verder worden verdeeld naar de apotheken. Vanaf 15 juni kunnen ze worden afgehaald bij de apotheek via een vaste procedure. Op 15 juni mag al wie ouder 75 of ouder is in de rij gaan staan, de dag erna daalt die leeftijdsgrens naar 67 jaar. Vanaf 17 juni zijn alle 60-plussers aan de beurt en dat zo door tot 26 juni, dan mag iedereen in het bezit van een eID of KidsID een mondmasker ophalen in de apotheek.

De mondmaskers zijn wit met elastiekjes en hebben geen filter nodig. De mondmaskers hebben een antibacteriële laag en moeten met de hand gewassen worden op maximaal 30 graden. Bij hogere temperaturen gaat de antibacteriële laag stuk. Je kunt tot 30 keer het mondmasker wassen.