1/10 - Provincie Antwerpen behoudt de strenge mondmaskerregels

De provincie Antwerpen behoudt de regels rond de mondmaskerplicht zoals die in het ministerieel besluit van 30 juni staan en volgt dus niet de versoepeling van de Nationale Veiligheidsraad van 23 september.
Dat heeft gouverneur Cathy Berx beslist, in samenspraak met de burgemeesters in haar provincie.

Regels blijven gelden

De Nationale Veiligheidsraad schafte vanaf 1 oktober de mondmaskerplicht in de buitenlucht af behalve op drukke plaatsen. Maar in de provincie Antwerpen blijft ze dus gelden in onder meer winkelstraten en op markten. Daar komen nu ook schoolomgevingen bij.

De mondmaskerplicht geldt tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de scholen en binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan. Het gaat zowel om kleuter-, lager-, hoger-, universitair- als volwassenenonderwijs.

Wat betekent dit in Zwijndrecht?

Via een burgemeesterbesluit is het in Zwijndrecht al verplicht om een mondmasker te dragen op kermissen, markten en aan de schoolpoort. De perimeter om een mondmasker te dragen aan de schoolpoort is nu uitgebreid tot 200 meter.

In de Statiestraat geldt geen mondmaskerplicht. Het is wel sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen als het druk is, om jezelf en anderen te beschermen.

Politiebesluit in bijlage

Een volledig overzicht van alle plaatsen waar een mondmasker verplicht is, lees je in het politiebesluit in bijlage.