14/04: Stap voor stap na de paaspauze

Het overlegcomité is gisteren samengekomen om te beslissen wat er na de paaspauze mogelijk is. Wij zetten de belangrijkste beslissingen op een rijtje.

Vanaf 19 april scholen open en reizen mogelijk

Heropening scholen na de Paasvakantie

Na het einde van de Paasvakantie op 19 april worden de lessen hervat, volgens het regime van voor de Paaspauze. Dit wil zeggen:

  • Kleuteronderwijs, lager onderwijs, het buitengewoon secundair onderwijs, de eerste graad van het middelbaar en het stelsel voor ‘leren en werken’: voltijdse aanwezigheid in de klas;
  • Tweede en derde graad middelbaar: 50 procent aanwezigheid in de klas;
  • Hoger onderwijs: één dag per week fysieke aanwezigheid op de campus.

Niet-essentiële reizen mogelijk vanaf 19 april mits testing en quarantaine

Het reisverbod voor niet-essentiële reizen binnen de Europese Unie vervalt vanaf 19 april. Voor reizen buiten de Europese Unie blijven de Europese regels van toepassing. Er blijft evenwel een negatief reisadvies gelden voor alle niet-essentiële reizen. 

Bij terugkeer geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine. Op basis van het Passenger Location Form zal de politie nagaan wie zich bij terugkeer niet laat testen. Wie zich niet houdt aan de testregels, riskeert een coronaboete van 250 euro. 
 

Einde paaspauze op 26 april 

Buiten samenkomen met maximum 10

Op 26 april eindigt de Paaspauze. Dit wil zeggen dat mensen vanaf dan samen mogen buiten komen in groepen van maximaal 10

Winkels open zonder afspraak

Ook winkeliers mogen vanaf deze datum opnieuw klanten ontvangen zonder afspraak. Er hoeft niet langer alleen gewinkeld te worden, maar men mag vergezeld worden door één ander lid van het huishouden. 

Kappers terug open

Niet-medische contactberoepen - waaronder kappers en schoonheidsspecialisten – mogen heropenen onder de verstrengde protocollen.

Meer buitenactiviteiten mogelijk vanaf 8 mei 

Op 8 mei, wanneer zo goed als alle 65-plussers gevaccineerd én beschermd zijn, gaat een breed buitenpakket van kracht. 

Evenementen buiten met maximum 25 

Activiteiten in georganiseerd verband (bijv. sportclub of vereniging) kunnen met maximaal 25 personen buiten en dit voor alle leeftijden, maar zonder publiek en zonder overnachting. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen ook met maximaal 10 binnen.

Terrassen, pretparken en evenementen

Verder worden ook volgende zaken buiten mogelijk: 

  • Restaurants en cafés: terrassen buiten
  • Evenementen, culturele voorstellingen en erediensten tot maximaal 50 personen.
  • Pretparken 
  • Professionele rommel- en brocantemarkten 

Avondklok vervangen door samenscholingsverbod

De avondklok wordt afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod. Tussen middernacht en 5.00 uur mag je buiten met maximum drie personen of met leden van het eigen huishouden samen zijn.

Twee nauwe contacten thuis vanaf 8 mei

Vanaf 8 mei mag een huishouden twee personen tegelijk binnen ontvangen. Deze personen moeten tot hetzelfde huishouden behoren. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend. 

Meer info

https://www.info-coronavirus.be/nl/news/occ-1404/

https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-beslist-over-einde-van-de-paaspauze