19/05 - Fraudeurs misbruiken contactonderzoek naar corona

In deze coronatijden zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe kunt u echte oproepen onderscheiden van frauduleuze telefoontjes? 

Mensen worden alleen via het nummer 02 214 19 19 of via sms op 8811 gecontacteerd. Vertrouw geen andere nummers. 

Wordt u opgebeld als patiënt? 

De telefonist heeft van uw huisarts uw naam, telefoonnummer en geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de COVID-19-test gebeuren. De vragen die gesteld worden, gaan over de periode van 2 dagen voor uw ziekteklachten tot het moment waarop u in isolatie bent gegaan. 

Wordt u opgebeld omdat u contact hebt gehad met een besmet persoon? 

Dan krijgt u niet de vraag met wie u allemaal contact hebt gehad. Mogelijk vraagt de contactonderzoeker wel naar uw beroep, om na te gaan of u veel contact hebt met kwetsbare personen. Mogelijk vraagt hij ook naar uw rijksregisternummer, om een attest te kunnen schrijven dat u niet kunt werken. 

Wees voorzichtig

Wees voorzichtig met welke informatie u precies deelt. Contactonderzoekers zullen bijvoorbeeld nooit bankgegevens vragen, of proberen te weten wanneer u thuis bent. Vindt u de vragen raar en herkent u het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op. Denkt u te maken te hebben met bedriegers met malafide intenties? Meld dat aan de politie. 

Wees eerlijk

Herkent u het telefoonnummer wel en gaat het wel degelijk over het contactonderzoek? Beantwoord dan wel eerlijk alle vragen die je krijgt. Zo help je mee het virus te bestrijden

Meer info

U vindt alle informatie over het contactonderzoek op de website van Zorg en Gezondheid.