19/10 - Strengere maatregelen vanaf 19 oktober

Vanaf maandag 19 oktober gelden er strengere maatregelen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het gaat onder meer om de tijdelijke sluiting van de horeca, een nachtklok tussen middernacht en 5 uur en het verder beperken van je contacten.

Zoveel mogelijk contact beperken

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste nieuwe maatregelen die ingaan vanaf 19 oktober. 

  • Nauw contact mag met maximum 1 persoon.
  • Je mag maximum 4 personen bij je thuis ontvangen, op voorwaarde dat 1,5 m afstand wordt gerespecteerd. Telkens dezelfde 4 personen per twee weken.
  • Ook niet-georganiseerde bijeenkomsten buiten kan met maximum 4 personen.
  • Telewerk is de regel waar het kan. Indien dit niet mogelijk is moet het werk in gegarandeerd veilige omstandigheden kunnen verlopen.
  • Restaurants en cafés sluiten voor een maand. Na 2 weken wordt dit geëvalueerd. Maaltijden afhalen is mogelijk tot 22 u.
  • Er geldt een avondklok tussen middernacht en 5 u. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan.
  • Er is een verbod op verkoop van alcohol vanaf 20 u.
  • Rommelmarkten en kerstmarkten zijn verboden.
  • Activiteiten zonder protocol worden beperkt tot maximaal 40 personen

Meer info vind je op www.info-coronavirus.be

Wat geldt er extra in Zwijndrecht?

In een perimeter van 200 m rond de schoolpoorten is het verplicht om een mondmasker te dragen. Deze perimeter geldt ook voor onthaalouders en kinderopvang.

Sinds vorige week geldt er tussen 7 en 19 uur een mondmaskerplicht in de Statiestraat en het ruime kruispunt rond de Dorpstraat in Burcht. (Dit betekent de Pastoor Coplaan vanaf nummer 266 en de overkant tot aan de Dorpstraat + Dorpstraat van de Mouterij tot aan de Kerk + Kloosterstraat nummer 14 en overkant tot aan het kruispunt Pastoor Coplaan - Dorpstraat.) Deze zones zijn afgebakend met affiches. De mondmaskerplicht geldt voor voetgangers en fietsers.

De dienstverlening van het gemeentehuis is licht aangepast. Zoveel mogelijk dienstverlening verloopt via het e-loket of telefonisch. Meer info vind je hier.

Evenementen en verenigingsactiviteiten in onze gemeente

De gemeente neemt op dit moment geen bijkomende maatregelen voor evenementen of activiteiten op zijn grondgebied. Het wacht de aangepaste protocollen af die het nationaal overlegcomité uitwerkt tegen het einde van deze week. 

Het bestuur vraagt wel aan organisatoren van geplande evenementen en verenigingen om het al dan niet laten doorgaan van hun evenement met gezond verstand te bekijken. Soms is het beter om initiatieven tijdelijk te staken dan onnodig risico's te nemen. De gemeente dringt er ook bij alle verenigingen op aan om alle voorschriften rond hygiëne steeds perfect na te leven. 

Streng maar noodzakelijk

Het is niet eenvoudig om telkens weer om te gaan met nieuwe en strengere maatregelen. We wensen iedereen veel goede moed om vol te houden. Enkel zo kunnen we het coronavirus inperken.

Meer info

Vragen? De gemeente helpt je graag verder: