23/09 - Nieuwe beslissingen Nationale Veiligheidsraad

Vandaag is de Nationale Veiligheidsraad samengekomen. We zetten kort op een rijtje wat de belangrijkste beslissingen zijn.

 • Het principe van de bubbel van 5 valt weg. De aanbeveling is om maandelijks met maximum 5 personen een nauw contact te hebben. Dit geldt per persoon en niet meer per gezin. 
 • Buiten geldt de mondmaskerplicht enkel nog op drukke plaatsen. Waar je de afstand van 1,5 m kan naleven, is het dragen niet verplicht. Binnen blijft de mondmaskerplicht gelden zoals ervoor, dus onder andere op het openbaar vervoer, in winkels en in bioscopen.
 • Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine verkort tot 7 dagen. De stappen voor het naleven van de quarantaine lees je hieronder.
 • Professioneel georganiseerde evenementen zoals feesten en recepties kunnen doorgaan volgens de regels van de horeca. Dus geen limiet meer in aantal personen, maar afhankelijk van de capaciteit van de zaal. Aan tafel geldt een maximum van 10 personen. Dansfeesten blijven verboden.
 • Privéfeesten mogen doorgaan met maximum 10 personen volgens de geldende coronamaatregelen.
 • Voor evenementen met publiek blijven de limieten van 200 personen binnen en 400 personen buiten van toepassing. Hierop kunnen alleen uitzonderingen gemaakt worden door de burgemeester. 
 • Wie terugkomt uit een oranje zone moeten zich niet meer laten testen. Enkel bij terugkeer uit een rode zone.

Quarantaine

Tot hiertoe moest je bij besmetting of contact met een besmet persoon 14 dagen in quarantaine. Die periode wordt nu ingekort naar 7 dagen, op voorwaarde dat je 3 dagen symptoomvrij bent en dat de uitslag van een test na het einde van die week negatief is.

Ook wie een nauw hoogrisicocontact heeft gehad of terugkomt van een reis in een rode zone, maar geen symptomen vertoont, moet voortaan nog slechts 7 dagen in quarantaine.

In deze laatste gevallen moet je een afspraak maken om je op de vijfde dag te laten testen. Is die test positief, dan wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Is de test negatief, mag je uit quarantaine komen na dag 7.

Mensen die uit oranje zones terugkomen, worden niet meer getest. Reizigers die terugkeren uit een ‘rode zone’ zullen zich op de eerste dag van hun terugkeer in quarantaine moeten plaatsen. Zij moeten ook een test doen op dag 5.

Gouden regels

We moeten leren leven, rekening houdend met het virus. Zeer belangrijk blijft het naleven van de 6 gouden regels:

 1. respecteer de (hand)hygiëne
 2. doe je activiteiten liefst buiten
 3. hou rekening met kwetsbare mensen
 4. hou afstand (1,5 m)
 5. beperk je nauwe contacten
 6. volg de regels over bijeenkomsten

Deze regels zijn dus geen verstrenging, integendeel sommige maatregelen zijn versoepeld. Maar blijf vooral voorzichtig en gebruik je gezond verstand want de cijfers blijven stijgen. Je mag mensen zien, zoveel je wil, als je een veilige afstand bewaart. 

Meer info

https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-23-09/