27/07 - Beperk je sociale contacten tot maximaal 10

Op dringend verzoek van provinciegouverneur Cathy Berx voert het gemeentebestuur een aantal bijkomende strenge coronamaatregelen in. In afwachting van de Nationale Veiligheidsraad van maandag 27 juli kunnen deze maatregelen eventueel nog verstrengd worden.

Met de bijkomende maatregelen beoogt de provinciegouverneur het afremmen van de exponentiële coronagrafiek binnen een termijn van vier weken. Alleen zo maken we een kans om een nieuwe lockdown te voorkomen. Omzeil deze maatregelen niet maar pas ze consequent toe.

Beperk je sociale contacten

  • De bubbel wordt beperkt tot het gezin (huishouden dat onder hetzelfde dak woont). Dit gezin mag daarenboven nauwe contacten onderhouden met maximum 10 andere personen. Deze maximum 10 andere personen moeten dezelfde blijven¬†de volgende 4 weken.
  • Maak een lijstje van deze maximum 10 bijkomende extra contacten (naam, adres en telefoonnummer) en hou het bij. Dit is belangrijk voor contactopvolging bij een eventuele besmetting.
  • Respecteer ook binnen deze sociale bubbel op elk moment de afstand van 1,5 meter. Alleen met huisgenoten hoef je de afstand niet te bewaren.
  • We adviseren dan ook met aandrang om alle privéfeesten uit te stellen.

Mondneusmaskers op drukke publieke plaatsen 

Het dragen van mondneusmaskers is verplicht op drukke publieke plaatsen voor alle personen boven de 12 jaar. Hierop zal streng worden toegezien.

Agentschap Zorg & Gezondheid start onderzoek

Momenteel telt onze gemeente 12 besmette personen. Het Agentschap Zorg & Gezondheid is een onderzoek gestart naar de oorzaak van coronabesmettingen in onze gemeente. Het gaat op zoek naar meer data over de patiënten en bevraagt lokale gezondheidswerkers om meer inzicht te krijgen in een mogelijke beginnende uitbraak.

Werk mee aan contactonderzoek

We vragen daarom met aandrang om mee te werken aan het contactonderzoek. Dit helpt om de mogelijke uitbraak in onze gemeente in kaart te brengen.

De 6 gouden regels

  1. Hygiëne blijft essentieel. Was regelmatig je handen!
  2. Draag je mondmasker waar het verplicht is (winkels en openbare gebouwen), maar ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen. Zowel je mond als je neus moeten voldoende bedekt zijn.
  3. Mijd groepsbijeenkomsten en beperk je contacten tot 10 personen per week. Minder is veiliger.
  4. Hou een veilige afstand van elkaar. De meeste besmettingen gebeuren niet door vreemden, maar wel via mensen die je kent en vertrouwt.
  5. Buitenactiviteiten krijgen de voorkeur. Waar veel mensen samenkomen in kleine en slecht verluchte binnenruimtes, gaat het virus razendsnel rond.
  6. Wees extra voorzichtig bij mensen die tot een risicogroep behoren.