30/10 - Coronavirus: Overlegcomité komt met "maatregelen van de laatste kans"

Het nationale Overlegcomité heeft vrijdag beslist om over te gaan tot een verstrengde lockdown. We mogen thuis nog één iemand uitnodigen, niet-essentiële winkels gaan dicht en telewerk wordt verplicht. "Dit zijn de maatregelen van de laatste kans", zei eerste minister Alexander De Croo.

1 persoon bij je thuis

De regel van vier in de binnenruimte vervalt. Er mag vanaf nu slechts één persoon tegelijk worden uitgenodigd, en dat is meteen ook het knuffelcontact. Wie alleen woont, krijgt een uitzondering en mag twee personen uitnodigen.

Buiten met 4 personen

In de buitenlucht mag nog wel met vier personen worden afgesproken, maar wel met afstand en mondmasker.

Niet-essentiële winkels enkel afhaal

Alle niet-essentiële winkels moeten de deuren sluiten. Thuislevering en ophalen zijn wel mogelijk. De regering stelt nieuwe steunmaatregelen voor de middenstand in het vooruitzicht. De federale regering zal de bestaande steun evalueren, verlengen en versterken waar nodig. 

Voedingswinkels en supermarkten blijven open. Er is dus geen enkele reden om te hamsteren. Ook de niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons, moeten sluiten.

Alle scholen twee weken herfstvakantie

De scholen gaan op slot tot 15 november. Daarna kan het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair in principe weer opstarten. 

Telewerk verplicht indien mogelijk

Bedrijven moeten niet dicht, maar telewerk wordt verplicht. Wanneer dat niet mogelijk is, mag het personeel naar de werkvloer komen, maar enkel met mondmasker en met voldoende ventilatie.

Vakantieparken gesloten vanaf 3 november

Vakantieparken sluiten vanaf 3 november. Tot die datum blijven hun indooractiviteiten al dicht. Hotels kunnen open blijven, maar moeten hun restaurant en bar sluiten. Maaltijden kunnen enkel nog op de kamer worden genuttigd.

Begrafenissen met 15 personen

De aanwezigheid op begrafenissen wordt beperkt tot 15 personen, zonder maaltijd of receptie achteraf.

Geen verbod op niet-essentiële verplaatsingen

Een verbod op niet-essentiële verplaatsingen komt er niet. Je kan de auto nemen om te gaan wandelen in een bos op 30 kilometer van huis.

Maatregelen gelden minstens tot 1 december

Het zal een inspanning zijn van lange duur, daarom zullen de regels gelden voor minstens anderhalve maand. Ze gaan in vanaf de nacht van zondag op maandag. Voor de winkels komt er een evaluatie ten laatste op 1 december. De regering roept wel iedereen op om de voorschriften al met onmiddellijke ingang te beginnen volgen.
Het zijn volgens het comité de maatregelen van de laatste kans. Als we de curve snel willen doen dalen, ligt het vandaag in onze handen, in uw handen.

Meer info

Vragen? De gemeente helpt je graag verder: