Naar inhoud

Wat is Mayors for Peace?

Augustus 1945, de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki worden in een flits in een puinhoop herschapen. Er vallen honderdduizenden doden. Vandaag, meer dan vijftig jaar na de oorlog, lijden nog duizenden onschuldige burgers de vreselijke gevolgen van de radioactieve straling. Ook de emotionele pijn is onpeilbaar. Om te voorkomen dat dergelijke tragedies zich ooit zouden herhalen, blijven de steden Hiroshima en Nagasaki de wereld informeren over de onmenselijke wreedheid van nucleaire wapens. Hun streefdoel is een volledig verbanning van atoomwapens.

Tijdens de tweede speciale sessie over ontwapening van de Verenigde Naties op 24 juni 1982, stelde burgemeester Takeshi Araki van Hiroshima een nieuw programma voor om door middel van solidariteit tussen steden te streven naar een verbanning van atoomwapens. Dit geeft de steden een manier om samen met andere steden, over de landsgrenzen heen, druk uit te oefenen om tot een volledige verbanning van atoomwapens te komen. Daarop lanceerden de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki een oproep naar hun collega's over de hele wereld om hun programma te steunen.

De beweging Mayors for Peace of Burgemeesters voor Vrede is een vereniging van steden van over de hele wereld die zich engageren om de betrachting van burgemeester Araki te realiseren. In januari 2008 waren 2.026 steden uit 127 landen bij de beweging aangesloten. De beweging werd herhaaldelijk door de Verenigde Naties erkend als NGO.

Zwijndrecht is aangesloten sinds maart 2005.