Aanvraag standplaats jaarmarkt

Begin oktober (telkens de 1ste maandag van oktober) is er de jaarlijkse jaarmarkt.

Op de jaarmarkt op het Binnenplein kun je een tentoonstelling van de dieren (met oog voor het dierenwelzijn) bewonderen. Maar daarnaast vind je ook vele kraampjes en verschillende activiteiten op het Binnenplein. En op de gezellige foodmarket met foodtrucks kun je van verschillende lekkere hapjes proeven.

De gemeente wil het traditionele concept van de jaarmarkt verlaten en evolueren naar een project dat past in het huidige jaarmarktlandschap. 

  

Een organisatieteam van de dienst lokale economie, aangevuld met de hulp van enkele jaarmarktkenners, wil de Zwijndrechtse jaarmarkt aantrekkelijker maken door kermis, circus, straattheater, interactieve spellen, … te combineren met een tentoonstelling van paarden, hoornvee, kleinvee, …

Voor een eventuele jubilariseditie van de Zwijndrechtse jaarmarkt zijn wij met het CAG, het Centrum Agrarische Geschiedenis, een samenwerkingsverband gestart voor het opzetten van een expo over de lokale geschiedenis. 

De lokale strategie, ook gekend onder de term "korte keten" zal een prominente rol spelen op de jaarmarkt. De korte keten is een duurzaam afzetsysteem waarbij de producent rechtstreeks via andere landbouwers of in een samenwerkingsverband aan de consument verkoopt.