Tram H, de buurtspoorweg tussen Hamme en Antwerpen (1904-1959)

Zestig jaar geleden, in 1959, reed de laatste tram tussen Hamme en Antwerpen-Linkeroever. Op zijn weg deed hij de gemeenten Hamme, Temse, Steendorp, Bazel, Kruibeke en Burcht aan om te eindigen op Antwerpen-Linkeroever. Meer dan 50 jaar was deze tram een bijzondere verbinding tussen het land van Waas en Antwerpen. De stoom-, later elektrische tram, was zeer populair en vervoerde ontelbare pendelaars naar hun werk en terug naar huis. Maar, ook heel wat goederen werden via deze buurtspoorlijn vervoerd. Rond 1950 kwam dit tr&aject onder druk te staan en werd er gedacht aan het inleggen van bussen. Op 19 september 1959 hield de tram op met rijden.
Deze tentoonstelling staat stil bij de ontwikkeling van de tram als openbaar vervoersmiddel. Het parcours van toen wordt gereconstrueerd aan de hand van oude foto's. Allerlei historische documenten versterken de 20 algemene, informatieve panelen die het reilen en zeilen van de toenmalige tram H belichten. Een videofilm volgt het toenmalige parcours en geeft extra toelichting.
De Sint Martinuskerk ligt aan het Kerkplein, is vlot te bereiken met het openbaar vervoer en er is parkeergelegenheid in de omgeving.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Sint-Martinuskerk Burcht