Alcoholperimeter moet overlast tegengaan

Met een alcoholperimeter in het vredespark en daarrond wil de gemeente paal en perk stellen aan de overlast in het park. Die was er vooral tijdens fuiven in het jeugdcentrum.

De jeugdraad, de lokale politie, de jeugddienst en de fuiforganisatoren zaten samen om de overlast in het park te bespreken. Bij sommige fuiven zijn veel jongeren met drank te zien tussen de nachtwinkels, de horeca en het jeugdcentrum. Soms zeer jonge jongeren.

Maatregelen nodig

Een alcoholperimeter is één van de maatregelen in de herziening van het fuifbeleid om de leefbaarheid in de omgeving van het JC Den Trechter te verbeteren. Naast deze maatregel zet het gemeentebestuur ook in op drugs- en alcoholpreventie, in samenwerking met Drugpunt Waas. Reeds eerder werd het reglement van JC Den Trechter aangepast.

Het gaat over het gebied afgebakend door Dorp West vanaf het kruispunt met de A. Van Roeyenstraat tot het kruispunt met de Polderstraat, de R. Orlentstraat vanaf Dorp West tot het kruispunt met de Kerkhofstraat, gemeentelijke parkings 1 en 2, het Geboortepark, de begraafplaats en de Boomgaard, M. Vergauwenstraat en het Vredespark.

Alcohol verboden tussen 22 en 8 u.

In dit gebied wordt het verboden om alcohol op de openbare weg en in de openbare ruimte te consumeren. Dit geldt tussen 22 u. en 8 u. en geldt niet voor de horeca in de buurt, het terras van het jeugdhuis of bij evenementen waarvoor de burgemeester toelating geeft. In het geval van openbare dronkenschap mag de politie ongeopende alcoholische dranken in beslag nemen wanneer ze vindt dat het risico op hergebruik van alcohol op deze plaats reëel is.

Politie controleert vanaf september

Door de invoering van de alcoholperimeter kan de politie beter optreden in geval van overlast, waarbij gebruik gemaakt zal worden van de GAS-procedure. In de verdere afhandeling staat preventie centraal. Voor minderjarigen vanaf 14 jaar wordt er een verplicht bemiddelingsgesprek met de preventiedienst van Drugpunt Waas aangeboden. De leeftijdsverlaging naar 14 jaar met betrekking tot de GAS-procedure is alleen van toepassing op deze materie.

Vanaf september zal de politie controleren op het naleven van deze alcoholperimeter. Dit beperkt alcoholverbod moet een positieve invloed hebben op deze buurt en de overlast verminderen.

Gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2019 16.01 u.
alert-box-close-text

Gemeentehuis op afspraak en met mondmasker

Je kunt op het gemeentehuis terecht voor onze standaard dienstverlening, maar wel enkel op afspraak.
 
Draag een mondmasker in het gemeentehuis!

Maak je afspraak via 0800 99 604 of via deze website.
Er gelden voorzorgsmaatregelen op het gemeentehuis. Lees ze hier.
 

Meer info over het coronavirus: