App 112 BE: de app die levens redt

Via deze app roep je heel eenvoudig de hulpdiensten op in een noodsituatie. De voordelen? Je hoeft geen telefoonnummer te onthouden. Je hoeft geen adres te weten maar kan je locatie doorgeven. Je kan ook chatten als bellen niet mogelijk is. Je kan eenvoudig je medische gegevens doorgeven.

De FOD Binnenlandse Zaken heeft vier filmpjes gemaakt over de "app 112 BE”. De app bestaat drie jaar en is sindsdien al meer dan 930.000 keer gedownload. Via de link https://112.be/nl/app kan je filmpjes bekijken en downloaden.

Eén app voor brandweer, ambulance of politie

Het belangrijkste voordeel van de app 112 BE is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Je klikt gewoon op het icoontje van brandweer, ambulance of politie afhankelijk van welke hulp je nodig hebt.

Lokalisatie

De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie. De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren.

Chatfunctie

Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren. Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren. Ook als er teveel achtergrondlawaai of als de oproeper geen van de landstalen of Engels praat, kan de chatfunctie handig zijn. Berichten in een andere taal worden automatisch vertaald voor de operator en omgekeerd

Extra informatie

De registratie in de app brengt, behalve bovenstaande toepassingen, nog een aantal voordelen met zich mee. Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën, epilepsie, diabetes… De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Download en registreer

Met een goede internetverbinding duurt het maar 112 seconden om de app op je smartphone te downloaden, te installeren en je te registreren. Na installatie van de app zet je deze best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je deze makkelijk kan terugvinden als je in nood bent.
 
We hopen natuurlijk dat je de app nooit nodig zal hebben, maar registreer je toch maar opdat ook jij de noodcentrales via app kan contacteren als jij, je familie of je vrienden dringend hulp nodig hebben.
 
Opgelet: de app 112 BE werkt enkel in België.
 
Gepubliceerd op woensdag 3 juni 2020 14.12 u.
alert-box-close-text

Gemeentehuis op afspraak en met mondmasker

Je kunt op het gemeentehuis terecht voor onze standaard dienstverlening, maar wel enkel op afspraak.
 
Draag een mondmasker in het gemeentehuis!

Maak je afspraak via 0800 99 604 of via deze website.
Er gelden voorzorgsmaatregelen op het gemeentehuis. Lees ze hier.
 

Meer info over het coronavirus: