BGO Open ruimte

Gemeenteraad schaart zich achter de open ruimte

Zwijndrecht wil de verdere uitwaaiering van haar bebouwde kernen tegengaan, en de grens met het resterende open landschap duidelijk ‘leesbaar’ houden. Tijdens de opmaak van het nieuw gemeentelijk beleidsplan werd hiervoor een groen-rode mal (zie tekening) bepaald die de gebieden aftekent in een groene zone en een rode zone. De gemeenteraad heeft tijdens de zitting van maart de groen-rode mal en de maximale vrijwaring van de open ruimte goedgekeurd.

Groene zone en rode zone

De groene zone ( mal) staat voor de gebieden in de open ruimte. Deze open ruimte wordt zo beschermd. Grootschalige infrastructuur, stedelijke woningbouwprogramma’s en bijkomende industriële land- en tuinbouwcomplexen horen daar niet in thuis. In het kader van een landinrichtingsplan worden gerichte maatregelen genomen voor grondgebonden landbouw, ecologie en klimaat, kleine landschapselementen en trage wegen.

De rode zone (contramal) staat voor de verstedelijkte ruimte en wordt door de groene zone afgebakend. In deze contramal wordt er bij uitbreiding van de verstedelijking steeds afgetoetst of dit past in de omgeving en of het dorps karakter van de kernen behouden blijft. Buiten de vastgestelde lijnen van de verstedelijkte ruimte wordt verder ruimtebeslag beperkt in de groene zone.

Wat als ik daar een bouwperceel heb?

Er wordt niet aan eigendomsrechten geraakt. Heb je een bouwperceel langs een uitgeruste weg dan kun je dit in principe nog steeds bebouwen. Er worden wel per bestemming principes en krachtlijnen vastgelegd om landschappen en zichtrelaties te bewaren, en om het beslag op de open ruimte, landschapsverstoring, bodemverdichting en rendementsverhogingen te beperken.

Het volledige gemeenteraadsbesluit en de bijhorende studies vind je op www.zwijndrecht.be/beleidsplan-ruimte.