Bloedstaalnames voor omwonenden binnen 5 kilometer rond 3M

De Vlaamse Regering heeft beslist om alle omwonenden in een straal van 5 km rond 3M (in het oosten begrensd door de Schelde) de kans te geven om hun bloed te laten analyseren.

Dat gebeurt naar aanleiding van de resultaten van de bloedonderzoek bij een 800-tal testpersonen in en rond Zwijndrecht en op vraag van de lokale bevolking en besturen.

Er zullen ook gezondheidswerkers worden aangesteld om de inwoners te ondersteunen en te woord te staan.

Voorbereidingstijd nodig

Door het grote aantal mogelijke deelnemers, de vereiste zorgvuldigheid en de beperkte lab-capaciteit zullen die bloedafnames gespreid worden over een langere periode.

De praktische organisatie vraagt wat voorbereidingstijd. Maar de inwoners zullen zo snel mogelijk duidelijke communicatie krijgen over het verloop van de extra bloedonderzoeken.

Zodra er meer informatie is, vind je die ook op deze pagina terug (bron: https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/zwijndrecht/pfas-bevolkingsonderzoek-bij-omwonenden-van-de-3m-site-in-zwijndrecht).

De gemeente heeft inmiddels ook gevraagd om voormalige inwoners van onze gemeente en ex-werknemers van 3M de kans te geven zich te laten onderzoeken. Wij kijken uit naar het antwoord van de minister.

Meer info

https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling/zwijndrecht

Gepubliceerd op vrijdag 5 november 2021 11.57 u.