Bomen in het straatbeeld

Het gemeentebestuur wil de straten van Burcht en Zwijndrecht verder vergroenen. Bomen in het straatbeeld maken mensen gelukkig. Waar mag er volgens jou een boom bij? Stuur ons een mailtje.

Goede lucht en goed gevoel

Tijdens het afgelopen plantseizoen kwamen er op verschillende plaatsen nieuwe bomen bij. In sommige wijken werden ook kapotte bomen vervangen. Hiermee willen we de openbare ruimte leefbaar en beleefbaar houden.

Bomen zorgen voor schonere lucht en helpen tegen hittestress in een versteende omgeving. Maar ze werken vooral op het gemoed en het welzijn van onze inwoners. Een straat zonder groen is er één waar je zo snel mogelijk door wil rijden. Een straat met bomen en plantsoenen is er één waar mensen willen zijn.

Na herinrichting altijd herplanten

Soms moeten bomen, al dan niet tijdelijk, wijken voor de herinrichting van het openbaar domein. Zo vraagt het toegenomen fietsverkeer om een verbreding van het Vlietbospad, waar een rij knotwilgen zal worden gerooid en volledig heraangeplant. Ook in de Verstocktstraat zullen minstens twee bomen de herinrichting niet overleven. In elk geval moet het eindbeeld minstens evenveel bomen tellen als er vandaag staan.

Oproep

Laat ons weten waar er volgens jou nog bomen mogen bij komen. Stuur je suggesties naar milieu@zwijndrecht.be

Vergroening in Zwijndrecht

Enkele voorbeelden van vergroening:

  • Meer dan 30 nieuwe bomen rond de nieuwe Kozze in de Laarstraat, waaronder essen, iepen en notelaars. (zie foto 1)
  • Op de Koningin Astridlaan staan 4 nieuwe platanen. 
  • Deze twee zomereiken stonden in de Polderstraat en kregen alvast een nieuwe thuis in het Wolfsbergpark. De Polderstraat zal na de heraanleg meer bomen tellen dan er vandaag staan.(zie foto 3)
  • In de Lindenstraat staan sinds vorige maand zes wimperlindes. Deze boom is kleiner dan de gewone linde, bij-vriendelijk en heerlijk geurend tijdens de bloei. De bomen kwamen er na overleg met de bewoners. (zie foto 4)
  • De Ferdinand De Deckerstraat kan wel wat groen gebruiken. Op vraag van de bewoners werden de opties bekeken, maar uiteindelijk bleek er weinig enthousiasme om een parkeerplaats te schrappen. Er kwam één Carpinus bij. Aangezien de voetpaden breed genoeg zijn, kunnen de inwoners een geveltuin aanleggen. Wie dat doet, kan rekenen op een gemeentelijke subsidie. (zie foto 5)
Gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2020 11.59 u.
alert-box-close-text

Gemeentehuis op afspraak en met mondmasker

Je kunt op het gemeentehuis terecht voor onze standaard dienstverlening, maar wel enkel op afspraak.
 
Draag een mondmasker in het gemeentehuis!

Maak je afspraak via 0800 99 604 of via deze website.
Er gelden voorzorgsmaatregelen op het gemeentehuis. Lees ze hier.
 

Meer info over het coronavirus: