Borstkankerscreening in de mammobiel

Van 6 november tot 14 december kan je terecht in de mammobiel, een een bus die speciaal ontworpen is voor het maken van een mammografie. Dit jaar komt de mammobiel naar Zwijndrecht op de parking van voetbalterrein Kerkenkouter (gemeentelijke parking 3, R. Orlentstraat) en op het Kerkplein in Burcht

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. De oorzaken ervan zijn nog onbekend. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing.

Vrouwen tussen 50 en 69 jaar

Je krijgt een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing vanaf het jaar waarin je 50 wordt tot en met het jaar waarin je 69 jaar wordt. Ben je al in behandeling voor borstkanker of heb je klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen of heb je door erfelijke factoren een verhoogd risico dan ga je best naar je eigen arts.

De screeningsmammografie is om de twee jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Dus enkel de vrouwen die de voorbije twee jaar geen gratis borstkankeronderzoek lieten doen, ontvangen een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen.

Afspraak

Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak vermeld met datum en uur. Indien dit niet past kan je de afspraak wijzigen via het gratis nummer 0800 60 160.

Liet je je laatste screeningsmammografie uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) dan ontvang je opnieuw een uitnodiging voor die dienst. Je kan er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te gaan.

De mammobiel is via een lift ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters. Bel best even op voorhand om de nodige voorbereidingen te kunnen treffen.

MEER INFO over het bevolkingsonderzoek

bij je huisarts of gynaecoloog

bij het Centrum voor Kankeropsporing – 0800 60 160 (gratis) - www.bevolkingsonderzoek.be

Gepubliceerd op maandag 13 november 2017 11.19 u.