Projectwerking buurtboomgaard

Heb je hem al opgemerkt? De historische boomgaard, vlak achter de kerk van Zwijndrecht en langs tramlijn 3.

Je vindt hier een waaier aan oude rassen appelen, peren, kersen, pruimen, noten en moerbeien. Ze maken deel uit van het smakelijk erfgoed van de gemeente.

De boomgaard ligt in een open tuinparkgebied van 2,8 hectare dat gevrijwaard is gebleven van bebouwing. Deze groene oase biedt veel mogelijkheden voor de inwoners van Zwijndrecht. De gemeente, de provincie Antwerpen, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) en het Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD) slaan de handen in elkaar om de boomgaard in ere te herstellen.

Participatie met de buurt

Voor het grootste herstelwerk wordt een professioneel team van boomverzorgers ingeschakeld. Daarna volgt een participatietraject met de buurt om het verdere herstel en beheer aan te pakken, steeds met aandacht voor de biodiversiteit.

Een reeks workshops over ecologisch fruit telen, leert jullie de kneepjes van het vak, van planten en snoeien tot plukken en verwerken.

Nà afloop van het traject begin 2023 hopen we dat er een vaste groep fruitverzorgers tot stand komt, die in samenwerking met de gemeente het reilen en zeilen in de boomgaard kan verderzetten.

De bedoeling is dus dat we van de publieke boomgaard een echte ‘buurtboomgaard’ maken die voor en door de bewoners verzorgd, geplukt en gekoesterd wordt. Hierdoor zullen bestaande neveneffecten (afgebroken takken, achterstand bij het snoeien, verlies van fruit, …) verminderen. En zo geniet jij zelf natuurlijk mee van de rijke oogst !

Bekijk de boomgaard vanuit vogelperspectief https://youtu.be/Fd35cNT4XqQ

Activiteiten

Velt organiseert elk jaar een aantal workshops en lessen rond de boomgaard in het voor- en najaar. Inwoners van Zwijndrecht mogen gratis deelnemen aan de activiteiten.
Hou deze pagina in de gaten voor de volgende activiteiten in de buurtboomgaard.