Buurtinformatienetwerk voor handelaars en zelfstandigen (BINZ)

Op 25 september 2013 werd de werking van het BINZ toegelicht door de politie Zwijndrecht tijdens een contactavond voor ondernemers . Op 3 december 2013 werd het BINZ charter officieel ondertekend. Op 13 december 2013 werd het eerste BINZ bericht rondgestuurd naar de aangesloten handelaars en dit naar aanleiding van een poging tot oplichting via een wisseltruc.

 

Wat is BINZ Zwijndrecht?

Het buurtinformatienetwerk voor handelaars en zelfstandigen (BINZ Zwijndrecht) is een initiatief van de Adviesraad Lokale Economie Zwijndrecht in samenwerking met de handelaars, zelfstandigen en de lokale politie in het woongebied van Zwijndrecht. In dit netwerk wisselen de verschillende partners informatie uit om het veiligheidsgevoel in de omgeving te verhogen en om preventie te stimuleren.

Hoe werkt het?

Telefonische berichten

De politie verspreidt snel en simultaan telefonische berichten naar iedereen in het netwerk om bepaalde feiten in de omgeving te melden. Bijvoorbeeld als er een winkeldief aan het werk is in de buurt. Deze berichten geven informatie over verdachte situaties, personen of voertuigen, preventieve tips of de manier van werken. Zo is iedereen snel op de hoogte en kun je gelijkaardige situaties herkennen en vermijden.

Meewerken en lid worden (nu al 77 aangesloten handelaars)

Als lid van het BINZ werk je vrijwillig mee aan de informatie-uitwisseling en de sensibilisatie. Je kijkt mee uit naar verdachte personen of situaties en je meldt ze aan de politie.

Lid worden van BINZ is gratis en bedoeld voor alle handelaars en zelfstandigen in de gemeente.

Opgelet: De bedrijven van het industriegebied kunnen later aansluiten op het BIN-Haven Antwerpen dat nu nog in de steigers staat.

Procedure

Het inschrijvingsformulier kan je op deze pagina downloaden.

Vul het in en onderteken zowel de infofiche als het huishoudelijk reglement en bezorg het originele document aan de dienst Lokale Economie. Je krijgt nadien een BINZ sticker toegestuurd.

Belangrijk

Voor dringende politiehulp bel je het noodnummer 101.

Voor andere informatie bel je de lokale politie Zwijndrecht 03 250 64 10.