Code oranje: kampvuur verboden in de hele provincie

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft een rook-en vuurverbod afgekondigd in alle natuurgebieden van de provincie Antwerpen. In de gehele provincie geldt vanaf vandaag ook een algemeen verbod op kampvuren.

Brandgevaar door droogte en hitte

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in onze natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot. Daarom geldt er vanaf vandaag opnieuw een rook -en vuurverbod in deze gebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden. Van 20 mei tot 4 juni was er al een eerste keer zo’n verbod ingesteld in onze provincie.

Wat betekent code oranje?

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen deze week aan naar fase oranje: ORANJE: Hoog gevaar. Wees voorzichtig! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand.

Een rook- en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden

Om bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, alsook een verbod om vuur in open lucht te maken. Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur of kampvuur te maken.

In bijlage vind je het politiebesluit.

Gepubliceerd op vrijdag 7 augustus 2020 11.14 u.