De brug - Tone Pauwels

Ingehuldigd: 19 juni 1994

Plaats: Kaaiplein

Het kunstwerk

Dit kunstwerk stelt een gestileerde, als water golvende, brug met toegangspoort voor. Ze staat symbool voor de verbondenheid van Burcht-Zwijndrecht met de Schelde. Beide oevers worden verbonden, zoals dat vroeger ook al het geval was door boten en nu door tunnels. Ironisch gezien lijkt de brug op een uitgestoken tong naar de stad Antwerpen omdat die zichzelf vaak groter waant dan zij is. Het werk is gemaakt van cortenstaal, staal dat enkel in de bovenste laag roest, maar verder zeer weerbestendig is. Het kunstwerk meet 3 x 3 x 1,8 meter en weegt 1.200 kg.

De kunstenaar

Tone Pauwels was afkomstig uit het West-Vlaamse Oostrozebeke, waar hij op 30 juni 1940 geboren werd. Op 12 juni 2020 is hij overleden.

Van 1957 tot 1960 volgde hij les aan Sint-Lucas in Gent o.l.v. Gaspar De Vuist. In het begin van de jaren zestig kwam hij naar Antwerpen wonen. Hij studeerde daar van 1961 tot 1963 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten o.l.v. professor Marstboom.

Tijdens en na zijn academiejaren schildert Tone Pauwels op academische, expressionistische wijze landschappen, stillevens en figuren. Veel belang hecht hij aan de manier van werken: hoe de verf op het doek wordt gezet, hoe een gezonde en kloeke materie-achtige schilderwijze wordt ontwikkeld, hoe reliëfindruk te bekomen?

Enkele jaren later beginnen zijn composities werkelijke ruimte in te nemen: het doek wordt driedimensionaal opgespannen. Zo ontstaat een tochtscherm, een draaimolen, een triptiek met hyperbole hoeken, enz. Rond deze tijd is hij ook actief bezig meubels, decors en caféspelen te ontwerpen en uit te voeren.

Eind jaren zestig is hij op een duidelijkere, meer overzichtelijke manier gaan werken. Het expressionistische en lyrische vormengeheel wordt geordend en maakt plaats voor meer omschreven vormen.

Zijn werk kenmerkt zich door het experimenteren met materialen. Hij is een schilder, graficus en assemblagekunstenaar die niet bang is abrupt van stijl te veranderen, hoewel dit niet meteen de meest commerciële houding is die een kunstenaar kan aannemen.