De Drie Raven - Alfons Van Meirvenne

Ingehuldigd: 16 juni 1991

Plaats: pleintje Zwijndrechtsestraat - Verbindingstraat


Het Kunstwerk

Het werk toont drie raven, meer dan levensgroot afgebeeld. Ze worden weergegeven zoals ze zijn: mooi en fier. Ze zitten naast elkaar en kijken onrustig om zich heen.

Het kunstwerk is uit polyester vervaardigd en meet 90 x 100 x 50 cm.

De keuze van het kuntswerk op de hoek van beide straten heeft een symbolische betekenis. De raven, eigenlijk drie grote kraaien (familie), verwijzen naar het Kraaienhofkasteel dat honderden jaren lang in deze buurt stond. De laatste restanten verdwenen in de jaren veertig. De Kraaienhoflaan vlakbij doet hier nog aan denken.

De kunstenaar

Alfons Van Meirvenne werd geboren te Haasdonk op 6 december 1932. Van 1947 tot 1950 studeerde hij aan de Academie te Sint-Niklaas o.l.v. Georges Fonteyne en Robert Van de Velde. Hij behaalde er elf eerste prijzen en diploma’s, waaronder vier zilveren, een gouden medaille en in 1950 de Koninklijke Zilveren Medaille. Een jaar later begon hij te studeren aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar hij in 1959 laureaat werd.

Sindsdien heeft hij veel tentoongesteld, zowel in binnen- als buitenland. Daarbij heeft hij al talrijke prijzen gewonnen waaronder de Grote Prijs van Rome (1961).

Hij is een enthousiast man, een authentieke persoonlijkheid en een veelzijdig talent. Schilderen behoort ook tot zijn werkterrein. Er is een voortdurende wisselwerking tussen beide disciplines, zonder dat het ene prioriteit heeft op het andere.

Hij vertoeft vaak in de natuur, waar hij vele ideeën opdoet voor zijn kunstwerken. Vooral dieren weten hem te bekoren en hebben voor hem geen geheimen. Ze worden natuurgetrouw in beeld gebracht. Echtheid, werkelijkheid, spankracht en dynamiek markeren de sculpturen van Van Meirvenne.