Nieuwe windturbines in het havengebied van Zwijndrecht

Wind aan de Stroom heeft reeds 21 windturbines operationeel op de Linkerscheldeoever van de haven van Antwerpen. Momenteel zijn er nog 8 bijkomende turbines in bestelling of aanbouw voor oplevering in 2021-2022. Twee daarvan zullen op de site van DEME in Zwijndrecht geplaatst worden.

Het worden meteen de eerste grootschalige windturbines op het grondgebied van Zwijndrecht. Gemeente Zwijndrecht heeft van in het begin haar volledige medewerking aan het project gegeven. Gezien de ligging aan de Schelde zijn de locaties ver verwijderd van de dorpskernen, zodat er geen impact zal zijn op de bevolking.

Het plaatsen van de windturbine is deel van het ambitieuze klimaatsplan van DEME om klimaatneutraal te worden en de CO2-uitstoot terug te dringen. Ze hadden al een kleine windturbine op hun site langs de Scheldedijk. Samen met de aanwezige zonnepanelen was deze kleine turbine niet voldoende om in het volledige energieverbruik van DEME te voorzien. De twee grootschalige windturbines worden geplaatst in samenwerking met Wind aan de Stroom.

Gepubliceerd op dinsdag 1 september 2020 9.50 u.