Doe mee met de campagne Mei Plasticvrij

Dat er te veel plastic op deze wereld is, weet je intussen. Kun je er echt nog iets aan doen? En hoe zit dat met je gezondheid en plastic? Schrijf je in voor de campagne en ga voor plasticvrij in mei!

In de media word je om de oren geslagen met verontrustende berichten en hartverscheurende filmpjes: het zeepaardje dat rondzwemt met een wattenstaafje, dode walvissen met magen vol plastic.

Geen wegwerp

Plastics belanden vaak op het stort of komen via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo ook in de zee terecht. Elk jaar voegen we aan de oceanen meer dan 8 miljoen ton plastic toe. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics, die in de lucht, de grond en het water belanden. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling.

Onze gezondheid

Plastic is niet alleen giftig als het wordt geproduceerd, maar ook wanneer je het gebruikt: plastic lekt in onze voeding en in het water. Zo neem je giftige stoffen op die je lichaam belasten en je hormonen verstoren. De microplastics die al tot in de zeebodem zitten, in de vissen, schelp- en schaaldieren, belanden uiteindelijk ook in het eten op je bord.

Wat kun jij doen?

Ga de uitdaging aan en doe mee met de campagne Mei Plasticvrij. Je kunt je registreren op de website www.meiplasticvrij.be. Hier vind je ook een aantal supermakkelijke tips.

  • Weiger plastic tasjes, rietjes, wegwerpbekers, folieā€¦ Laat ingepakte groenten links liggen en geef zo het signaal dat jij dit niet wil.
  • Verminder de hoeveelheid plastic in je leven. Moet elk koekje echt verpakt zijn? Gebruik herbruikbare tassen en kies het plasticvrij alternatief.
  • Hergebruik het plastic dat je al hebt. Gooi dingen niet zomaar weg. Breng ze naar repair cafés of de kringloopwinkel waar ze een tweede leven kunnen leiden.
  • Recycleer wat je niet kunt weigeren, verminderen of hergebruiken. Gooi geen afval op straat of in de natuur. Probeer zo min mogelijk afval te produceren!

Er is altijd iets dat jij kunt doen. Start vandaag. Iets veranderen aan je plasticgewoonte is een kwestie van 'beseffen'.

Gepubliceerd op vrijdag 26 april 2019 10.58 u.