Een nieuwe naam voor de fusiegemeente

Inwoners van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht hebben aangegeven dat zij Beveren Waas als overkoepelende naam van de fusiegemeente zien. Dat voorstel kreeg het meeste aantal stemmen via een burgerbevraging.

Burgerbevraging

De inwoners van de dertien deelgemeenten van de toekomstige fusiegemeente konden via een online stemming kiezen tussen Beveren Waas en Scheldewaas. Burgers kregen hiervoor 3 weken de tijd, van woensdag 24 januari tot en met woensdag 14 februari. Met behulp van het rijksregisternummer kon elke inwoner van 16 jaar of ouder één stem uitbrengen.

Dit is het resultaat van de stemming:

  • Totaal aantal stemmen uitgebrachte stemmen: 20.519
  • Aantal stemmen Beveren Waas: 13.627 (66,4%)
  • Aantal stemmen Scheldewaas: 6.892 (33,6%)

Namen deelgemeenten blijven bestaan

Een nieuwe gemeentenaam betekent niet dat de 13 deelgemeenten hun naam verliezen. We blijven blijven spreken over Bazel, Beveren, Burcht, Doel, Haasdonk, Kallo, Kieldrecht, Kruibeke, Melsele, Rupelmonde, Verrebroek, Vrasene en Zwijndrecht. Wie dus een deelgemeente binnenrijdt, ziet nog steeds de naam van die deelgemeente, met daaronder Beveren Waas/Scheldewaas als koepelnaam in kleinere letters.

Historische waarde / Verbindende elementen

Beveren Waas is een naam met bewezen historische waarde, die verwijst naar het Land van Beveren, dat naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht, Verrebroek en grote delen van Haasdonk, Melsele, Vrasene en Zwijndrecht omvatte. Het Land van Waas omvatte dan weer een deel van Zwijndrecht, Burcht, Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.

Het 3-gemeentenpunt

De locatie waar de toekomstige fusiegemeente op donderdag 15 februari haar nieuwe naam bekendmaakte is niet toevallig gekozen. Het ‘3-gemeentenpunt’, waar de huidige gemeentegrenzen elkaar raken, staat symbool voor de verbondenheid van de drie gemeenten die vanaf 1 januari 2025 als één gemeente door het leven zullen gaan. 

Nieuwe naam i.p.v. projectnaam

Eerder gaven de drie gemeenten aan Vlaanderen de werknaam Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht door. Als de fusiegemeente niet op 1 januari 2025 effectief onder die naam wil starten, moeten de respectievelijke gemeenteraden in februari de nieuwe naam goedkeuren, zodat die nog kan bevestigd worden door het Vlaams Parlement voor het ontbonden wordt.

Meer info

Gepubliceerd op donderdag 15 februari 2024 16.09 u.