Voortaan ook eieren welkom in recyclagepark

In de gratis zone van het recyclagepark in Melsele kun je voortaan met PFOS verontreinigde kippeneieren binnenbrengen. Ze worden aan hoge temperatuur verbrand, zodat de opgenomen PFOS in de eieren definitief uit het milieu verdwijnt.

Globaal wordt afgeraden om eieren te eten van kippen die scharrelen in volle grond binnen de 5 km rond de 3M-site. Dierlijke producten nemen namelijk te veel PFOS op.

Niet in de GFT-bak

Voortaan kun je met PFOS verontreinigde eieren deponeren in de gratis zone van het recyclagepark in Melsele. Er staat een speciale container opgesteld. Vervolgens worden de eieren aan hoge temperatuur verbrand. Zo zorg je er mee voor dat PFOS zich niet verder in ons milieu verspreidt.

Je kunt de eieren ook bij het restafval gooien. Meng ze zeker niet tussen je GFT-afval want dan blijven ze in ons milieu circuleren.

No Regret-maatregelen 

De Vlaamse overheid kondigde een reeks no regret-maatregelen af in onze gemeente, omwille van de PFAS-vervuiling. Het niet eten van eieren van kippen die scharrelen in de volle grond binnen een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek, is daar een belangrijke regel van.

Welke maatregelen gelden er zo nog? Kom het hier te weten.

Gepubliceerd op dinsdag 16 november 2021 11.38 u.