Evasie n° 3 - Marc Cordenier

Ingehuldigd: 8 juni 2003

Plaats: Binnenplein

Het kunstwerk

Hoogte: 3 m; gewicht: 8 ton aan elkaar gelijmde klinkers.
Het is een werk dat symbool staat of een metafoor is voor absolute vrijheid, eenvoudig voorgesteld door een luchtballon uit steen. Zoals een spitse kerktoren reikt naar goddelijkheid, toont de geperforeerde stenen ballon (zo zwaar als steen) een enorme drang naar loskomen en lichting. Het is niet zozeer de drang tot vliegen maar eerder de bevrijding die hier in de confrontatie met een architecturale constructie word gesymboliseerd.

De kunstenaar

Marc Cordenier werd geboren op 15 november 1959 in Poperinge en woont in Gyverinckhove, een deelgemeente van Alveringem. Hij is werkzaam bij de Vlaamse Gemeenschap.
Hij volgde een opleiding beeldhouwen aan de Westhoekacademie in Koksijde onder leiding van Jef Mouton.
Hij nam deel aan heel wat groepstentoonstellingen en hield meerdere individuele tentoonstellingen. In de jaren ’90 kwam hij enkele keren als laureaat uit verschillende wedstrijden.
Marc Cordenier realiseert zijn werken met materialen die uit de bouwsector komen: bakstenen, betonblokken, keramiektegels… De keuze van de materialen is bepalend voor de algemene sfeer en ook voor de afmetingen die de kunstwerken aannemen. Bepaalde eigenschappen worden genegeerd en andere, nuttige, bouwtechnische eigenschappen worden maximaal benut om het beeld vorm te geven. Deze vormgeving vergt een zware fysieke inspanning, aangezien elke onderdeel door de kunstenaar ter hand wordt genomen, verlijmd en bewerkt.
Hij creëert vaak beelden die een impact hebben door hun massa, die inwerken op de omgeving, waar men niet meer naast kan kijken, die een aanwezigheid worden, en waar men misschien even aan moet wennen.
Trefwoorden zijn: integratie in het landschap, tijdloos, geërodeerd, teder en broos oppervlak, binnenkant wordt buitenkant.