Gemeentebestuur bestelt herbruikbare mondmaskers voor elke inwoner vanaf 12 jaar

Het gemeentebestuur zal een katoenen, herbruikbaar mondmasker aankopen en verdelen voor elke inwoner ouder dan 12 jaar. Hiervoor heeft het op dinsdag 28 april ingetekend voor een groepsaankoop van provincie Antwerpen.

Donderdag 30 april moeten de offertes van de verschillende leveranciers binnen zijn. In totaal zal de gemeente een voorraad van zo’n 17.000 mondmaskers bestellen. De aankoop daarvan gebeurt in de loop van volgende week. Wanneer de mondmaskers uiteindelijk in de brievenbussen zullen vallen is nog niet duidelijk. Daarover zal de gemeente communiceren als de leverdatum van de leverancier bekend is. Elk gezin zal automatisch het juiste aantal mondmaskers toebedeeld krijgen.

Bewust afgewacht

De gemeente heeft bewust de exitstrategie van de federale regering afgewacht om niet vooruit te lopen op de feiten en zeker geen foute beslissingen te nemen. De Nationale Veiligheidsraad beloofde afgelopen vrijdag om voor elke inwoner een herbruikbaar stoffen mondmasker en twee filters te voorzien om te gebruiken in een zelfgemaakt mondmasker. Over de timing en de verdeling hiervan heeft de gemeente nog geen informatie ontvangen.

Ondertussen werd wel duidelijk dat de federale overheid er tegen 4 mei niet in zal slagen om elke Belg van een mondmasker te voorzien. Nochtans wordt het vanaf dan voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht op het openbaar vervoer of op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. De gemeente neemt nu zelf het initiatief om ervoor te zorgen dat elke inwoner zo snel mogelijk een gecertificeerd mondmasker krijgt.

Wat kan je in afwachting al doen?

Nationale naaiactie

In afwachting van deze huis-aan-huis verdeling nemen we deel aan de Nationale Naaiactie. Je vindt alle richtlijnen op www.maakjemondmasker.be. Vanaf 4 mei mogen stoffen- en garenwinkels hun deuren openen om de nodige materialen te verkopen.

Mondmaskers naaien voor jezelf, je buren, familie, vrienden,…

Je kan mondmaskers maken om jezelf, je buren, familie of vrienden te voorzien van de nodige mondmaskers. Steek ze in de brievenbus met een leuk briefje. Probeer zeker ook mensen te helpen die moeilijk voor zichzelf een mondmasker kunnen maken.

Mondmasker kopen

Je kan ook altijd een mondmasker kopen bij de lokale apotheker.

Draag voorlopig een sjaal of bandana voor je mond

In afwachting van een mondmasker kun je voorlopig al een sjaal of bandana voor je mond dragen. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block zorgen die ook al voor een barrière op drukke plaatsen.

Mondmaskers beschermen vooral de andere en niet jezelf

We benadrukken dat mondmaskers in de exitstrategie wel belangrijk zijn voor bescherming, maar zeker niet voldoende. Ze beschermen vooral de andere personen in een drukke omgeving en dus niet jezelf. Correct gebruik is essentieel. Veel efficiënter is het om – waar mogelijk – anderhalve meter afstand te houden en regelmatig je handen te wassen met water en zeep.

Gepubliceerd op woensdag 29 april 2020 11.52 u.