Gemeentelijk beleidsplan ruimte

Op donderdag 24 augustus keurde de gemeenteraad het “gemeentelijke beleidsplan Ruimte (GBR) definitief goed. Het GBR zal de komende twintig jaar de ruimtelijke ontwikkelingen in Burcht en Zwijndrecht aansturen en begrenzen.
Het plan bevat een strategische visie en twee beleidskaders: één voor de kernen en één voor de open ruimte. Het bevat ook een actieprogramma en een ruimtelijk “wensbeeld 2040”.

Zwijndrecht is pionier

Zwijndrecht is één van de pilootgemeenten die mochten deelnemen aan de pilootgroep “Bouwshift” van de Vlaamse overheid. Het gaat om gemeenten die een ruimtelijk beleidsplanningsproces koppelen aan de ontwikkeling van een lokale strategie rond kwalitatief ruimtelijk rendement in gemengde leefomgevingen, en het daarbij actief terugdringen van bijkomend ruimtebeslag. 

We zijn nu de eerste gemeente in Vlaanderen die over een GBR beschikt volgens de wettelijke procedure, met bijhorend milieueffectenrapport. Het GBR vervangt het gemeentelijke structuurplan van 2001.

Gemeente op mensenmaat

De krachtlijnen van ons GBR: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Terwijl Zwijndrecht-Burcht zich verder ontwikkelt, moeten we een “gemeente op mensenmaat” blijven. Open ruimte wordt maximaal beschermd, maar ook binnen de kernen gaat de aandacht eerst naar de versterking van ecologische netwerken en meer hemelwaterinfiltratie. Nieuwe ruimtevragen (voor wonen, bedrijvigheid, infrastructuur …) worden maximaal binnen het bestaand weefsel opgevangen, door middel van voorzichtige verdichting.

Voorzichtig, want als we onze “dorpse” eigenheid willen bewaren, dan zijn de grenzen van de gemeentelijke draagkracht stilaan in zicht. Het GBR bewaakt deze grenzen met het oog op een aantrekkelijk, (verkeers-)leefbaar, inclusief, duurzaam en veerkrachtig “Zwijndrecht 2040”. Een aantal strategisch gekozen locaties komen in aanmerking voor grootschaligere ontwikkeling om de toekomstige woonbehoefte op te vangen.

De opmaak van het beleidsplan ruimte is een intensief proces geweest met voorbereidend onderzoek en overleg met alle betrokkenen.