Gevelgroen doet wonderen!

Wat groen tegen de gevel doet wonderen. Wil je een geveltuin aanleggen op het voetpad langs je gevel, dan kun je op onze steun rekenen. We geven gratis advies, eerste hulp bij ontharding en je krijgt nog een financiële premie van 25 euro. Vul je aanvraag in en wij helpen je graag verder.

Een groene geveltuin helpt insecten, vlinders en vogels aan beschutting en voedsel. Het isoleert de woning, zuivert de lucht en geeft verkoeling in een verstedelijkte omgeving. Vooral in versteende woonstraten maakt gevelgroen jezelf en de buurt ook gelukkig.

Gratis advies

De mogelijkheden voor gevelgroen zijn eindeloos. Kruiden, een klimplant, of bloemen in je lievelingskleur. In bijlage vind je alvast een mooi overzicht van mogelijke planten.

Misschien weet je niet goed hoe te beginnen, of twijfel je welke plant het best bij jou en je gevel past. Veel hangt immers af van de beschikbare ruimte, het zonlicht op je gevel en het onderhoud dat een plant vraagt. Onze vrijwillige “geveltuinbrigadier” helpt je graag op weg.

Wil je een bezoekje en gratis advies van onze vrijwilligster, contacteer dan de milieudienst via milieu@zwijndrecht.be of 0800 99 604.

Eerste hulp bij ontharding

Alles begint uiteraard bij een plantvak. Om je op weg te helpen, komt de dienst Uitvoering de straattegel en de onderliggende stabilisé voor je gevel weghalen. Jij hoeft het plantvak dan enkel te omboorden en op te vullen met grond, en je bent klaar om je geveltuin aan te planten. 

Financiële tegemoetkoming

We geven je ook nog een kleine financiële ondersteuning. Bezorg de milieudienst een foto van je pas aangelegde geveltuin en je krijgt 25 euro voor je inspanningen.

Voor je begint …

Om een geveltuin te mogen aanleggen, dien je eerst een aanvraag “aanleg van een geveltuin” in via de website of maak een afspraak. Belangrijk is dat er op het voetpad steeds een vrije doorgang blijft van 1,5 meter. De voorschriften vind je op de gemeentelijke website. Nadat je je toelating hebt ontvangen, kun je van start gaan.

Vragen? Neem contact op met milieudienst@zwijndrecht.be

Gepubliceerd op vrijdag 7 mei 2021 8.42 u.