Gezocht: jongeren (14 - 15 jaar) voor wetenschappelijk onderzoek rond PFAS

Het afgelopen jaar werd in de omgeving rond het bedrijf 3M veel onderzoek uitgevoerd rond PFAS. Het is nog onduidelijk wat blootstelling van PFAS juist doet in het lichaam van de omwonenden en hoe ze het meest blootgesteld worden. Om hier meer over te weten te komen start er een jongerenstudie.

Uitnodiging via post

Voor dit onderzoek zoeken we 300 jongeren van 14 of 15 jaar (geboren in 2007 of 2008), die wonen in een straal van 5 km rond het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Alle jongeren die in aanmerking komen krijgen sowieso een persoonlijke uitnodiging krijgen via de post. Naast PFAS in het bloed willen we bij enkele jongeren ook PFAS in huisstof, groenten uit de moestuin, eieren, bodem en regenwater onderzoeken.

Waarom juist deze jongeren?

De puberteit is een gevoelige levensfase voor PFAS-blootstelling. PFAS kan een invloed hebben op hormonen, en zo lichaamsfuncties verstoren. Ook andere gezondheidsparameters worden gemeten. Het gaat vooral over vroege signalen die iets vertellen over gezondheidsrisico’s op latere leeftijd. Je kunt dus de kans op latere gezondheidsklachten verminderen.

De kans dat je als 14-15-jarige al veel bent verhuisd is kleiner dan bij volwassenen. Bovendien brengen jongeren ook meer tijd buiten door, en het uitoefenen van een bepaald beroep heeft nog geen invloed. Daarom geven metingen bij jongeren ons een goed beeld van de lokale PFAS-blootstelling in de voorbije 15 jaar.

Wie werkt er mee aan de studie?

De jongerenstudie wordt uitgevoerd door de Vlaamse onderzoeksinstelling VITO, Universiteit Antwerpen, Universiteit Hasselt, de Vrije Universiteit Brussel en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne, in opdracht van de Vlaamse overheid.

Kom naar de infoavond

Er is hierover een infoavond op dinsdag 10 mei om 19 u. De infoavond gaat door in school Het Laar, Laarstraat 10. Inschrijven en meer info via www.hbm-pfas.be.

Gepubliceerd op dinsdag 19 april 2022 15.14 u.