Goed zichtbaar in het donker

Ben je te voet of met de fiets, met de brom- of motorfiets dan zien andere weggebruikers je veel sneller als je fluo- of reflecterende kledij draagt. Zeker voor kinderen is het aan te raden om zich extra zichtbaar te maken in het verkeer.

Draag fluo-of reflecterende kledij

Een voetganger met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Draag je lichtkleurige kledij in het donker, dan ben je zichtbaar vanop 50 meter. Wie reflecterende kledij draagt, is in het donker al goed zichtbaar op 150 meter. Ook overdag vallen fluokleuren meer op dan andere kleuren.

Zorg voor een goede fietsverlichting

Bij slechte zichtbaarheid of in het donker kunnen weggebruikers elkaar niet of te laat zien. Daarom is ook een goede verlichting van levensbelang. Zonder verlichting of met kapotte verlichting rijden is gevaarlijk voor jezelf en voor anderen. Je riskeert bovendien een boete.

Op een gewone fiets zijn volgende fietsverlichting en reflectoren verplicht:

  • wit of geel (knipper)licht vooraan
  • rood (knipper)licht achteraan (vanaf 100 m zichtbaar voor weggebruikers)
  • witte reflector vooraan en rode reflector achteraan
  • oranje pedaalreflectoren
  • twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel, of een witte reflecterende strook op de banden.

Kinderfietsen, vouwfietsen, koersfietsen en mountainbikes

Bij andere fietsen zoals kinderfietsen/vouwfietsen (wieldiameter < 50 cm), koersfietsen en mountainbikes zijn reflectoren niet verplicht als je er alleen overdag bij goede zichtbaarheid mee rijdt. Koersfietsen en mountainbikes moeten wel een witte reflector vooraan en een rode achteraan hebben, als ze minstens één spatbord hebben.

Fietskarren of -aanhangwagens moeten achteraan twee rode reflectoren hebben. Als het rode achterlicht van de fiets onzichtbaar zou zijn door de kar of aanhangwagen, dan moet hierop een rood achterlicht branden.

De fietsverlichting moet aan in het donker, namelijk tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en ook overdag, als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is.

Lichten moeten niet verplicht op je fiets zitten. Je mag ze ook goed zichtbaar op je kledij of rugzak dragen.

 

 

Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020 12.30 u.