Grijze vuilzakken voor restafval niet meer bruikbaar vanaf 2022

Vanaf januari 2022 kun je restafval enkel nog door Ibogem laten ophalen in restafvalcontainers. De grijze vuilzakken zijn vanaf volgend jaar niet meer bruikbaar. We schakelen over naar het diftarsysteem, dat we nu ook al gebruiken voor GFT-afval. In Kruibeke zijn ze begin dit jaar al overgeschakeld

Waarom?

Er zijn twee grote redenen om het diftarsysteem te gebruiken. Ten eerste is er minder restafval omdat inwoners afval sneller vermijden en beter sorteren. Ten tweede kan Ibogem de reële kosten voor de inzameling en de verwerking van je afval correct aanrekenen.

Verschillende stappen

In juli krijgt elke inwoner van Ibogem een e-mail of een brief in de bus. Daarin staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen om over te stappen naar het diftarsysteem. Ibogem levert jouw container aan huis in november of december. Deze containers zijn vanaf januari 2022 verplicht te gebruiken in Zwijndrecht! Je koopt dus best geen grote voorraad restafvalzakken meer. Deel bijvoorbeeld een nieuwe rol met je buren, vrienden of familie.

Minder restafval in Kruibeke

In onze buurgemeente Kruibeke worden al sinds 1 januari dit jaar geen restafvalzakken meer opgehaald. De inwoners bieden er hun restafvalcontainer aan. De voorlopige cijfers zijn er veelbelovend. De eerste drie maanden is de hoeveelheid restafval in Kruibeke met meer dan 30 % verminderd in vergelijking met vorig jaar. Per ophaling bieden gemiddeld 60 % van de inwoners hun restafvalcontainer aan. Sindsdien wordt er meer PMD- en GFT-afval aangeboden, en er zijn meer GFT-containers en compostvaten in gebruik.

Diftar, wat is dat nu eigenlijk?

Diftar staat voor geDIFferentieerd TARief. De containers worden gewogen. Je betaalt per lediging en voor het aantal kilogram afval dat je aanbiedt. Op die manier betaalt iedereen correct voor zijn eigen verbruik. Je hebt je eigen afvalrekening beter in de hand, want als je afval vermijdt en goed sorteert dan betaal je minder.

MEER INFO

www.ibogem.be/ophalingen/diftar-rest/

Gepubliceerd op donderdag 15 juli 2021 14 u.