Gemeente wil groepsaankoop bodemstaalnames organiseren voor inwoners met eigen moestuin

Het gemeentebestuur wil inwoners die een moestuin, fruitbomen en kippen hebben de mogelijkheid geven om bodemstalen te laten nemen van hun eigen grond.

Ook al is de gemeente samen met de Vlaamse opdrachthouder en zijn team, het Agentschap Zorg en Gezondheid, en OVAM bezig om met gespreide bodemstalen een algemeen beeld te scheppen van hoe de hoeveelheid PFAS evolueert op Zwijndrechts grondgebied, het gemeentebestuur begrijpt dat burgers specifiek willen weten hoe gezond hun eigen grond nu eigenlijk is waarop ze telen.

Kostprijs drukken

Daarom wil de gemeente een gezamenlijke aankoop organiseren, zodat inwoners aan een goedkoper tarief een bodemstaalname en analyse kunnen laten uitvoeren. Om een beeld te krijgen van hoeveel Zwijndrechtse tuiniers hiervoor geïnteresseerd zijn, lanceert het een inschrijvingsformulier met enkele korte vragen. Daarop kunnen geïnteresseerde burgers zich aanmelden tot 30 oktober.

Geen verplichting

De gemeente zal aan de deelnemende inwoners mogelijk een bijdrage vragen en komt ook tussen in een deel van de kosten. De exacte prijs van die eventuele inwonersbijdrage hangt af van de totale kostprijs van de staalnames en van het aantal ingeschreven personen. Wie wil kan zich daarna alsnog terugtrekken uit de groepsaankoop. Inschrijven houdt momenteel dus geen enkele verplichting in.

Inschrijven via onderstaand formulier

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Gepubliceerd op vrijdag 20 augustus 2021 9.20 u.