Help! Ratten!!

Er komen de laatste dagen meer meldingen van ratten binnen bij de gemeente. Merk je ook meer ratten op in jouw omgeving? Laat het ons zeker weten via het meldingsformulier op deze website!

Het meldingsformulier vind je ook via deze link.

Waarom merken we nu meer ratten op?

Ondanks de ons voorspelde regen is het momenteel een lange droge periode. Hierdoor komen de ratten, die zich in hoofdzaak ophouden in de riolering en rond waterlopen, in de problemen in hun zoektocht naar water en voedsel. Het gevolg is dat er in verhouding meer ratten worden opgemerkt.

Wat doet de gemeente?

De gemeente heeft een werking rond rattenbestrijding. In de gemeente staan meer dan 120 lokaasbakken opgesteld die ervoor moeten zorgen dat de rattenpopulatie onder controle blijft. Alle ratten wegkrijgen is jammer genoeg niet mogelijk. Een externe firma zorgt voor de opvolging van deze bakken. Ook controleert zij alle zones waarvan meldingen binnenkomen. Hoe meer meldingen wij binnen krijgen, hoe beter wij die externe firma kunnen aansturen.

Recent werden ook de rioleringen aangepakt. Dat gebeurt tweemaal per jaar. Weet wel dat rattenbestrijding wettelijk geregeld is. Elke eigenaar moet dit op zijn eigen terrein doen. De gemeente pakt het openbaar domein aan.

Tips om ratten weg te houden

  • Laat geen etensresten rondslingeren in de tuin.
  • Zorg ervoor dat alle voedsel voor mens en dier veilig weggeborgen zit in afgesloten dozen of tonnen.
  • Zorg voor een regelmatige afvoer van huisvuil.
  • Ruim regelmatig op in en rond het huis, zo worden schuil- en nestplaatsen voorkomen.
Gepubliceerd op woensdag 30 mei 2018 15.25 u.