Hommage aan Alfred Ost - Renaat Ramon

Ingehuldigd: 8 december 2001

Plaats: pleintje Alfred Oststraat – Burchtsestraat

Het kunstwerk

Het werk kwam als winnaar uit de ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk op dit pleintje. Het moest hulde brengen aan de in Zwijndrecht geboren tekenaar en schilder, waarvan het geboortehuis zich vlakbij aan de Burchtsestraat 54 bevindt.
Het werk bestaat enerzijds uit een ritmisch alignement (30 meter) van gekleurde potloodvormige palen die verwijzen naar de instrumenten van de tekenaar en naar het kleurenpalet. Anderzijds bestaat het uit een cirkelvormige plaat uit blauwe hardsteen (diameter 160 cm) met de tekst: ‘Hommage aan Alfred Ost. 1884-1945’ en ‘Alles wat men met liefde verricht wordt poëzie’, een citaat van de schilder.
Het kunstwerk werd volledig geïntegreerd in het pleintje dat tegelijkertijd heraangelegd werd.

De kunstenaar

Renaat Ramon werd op 17 oktober 1936 in Brugge geboren. Naast beeldhouwer is hij ook actief als dichter en essayist. Hij was eveneens redacteur van enkele literaire tijdschriften en is medewerker aan de Poëziekrant.


Vanaf de jaren ’60 nam hij deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Hij kreeg reeds vele opdrachten voor openbare collecties in Brugge, Amsterdam, Izegem… Er verscheen ook al heel wat literatuur over hem en zijn werk.


De primordiale eis die hij aan een kunstwerk stelt, is deze van oorspronkelijkheid die zich uit in de strenge eenvoud van zijn geometrische vormentaal. Vierkant, cirkel, bol, kubus, balk en cilinder functioneren vaak in een spanningsveld dat in het totaalconcept weer in evenwicht wordt gebracht.


Ramon gebruikt vaak ‘afstandelijke’ en ‘koele’ materialen zoals staal, brons, arduin, verchroomd metaal en plexiglas. Zijn stijl kan als constructivistisch omschreven worden.