Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Ga je in de natuur wandelen met je hond? Hou hem dan aan de leiband uit respect voor andere bezoekers en om de natuur en je hond te beschermen.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 80 euro en kan stijgen naargelang het aantal loslopende honden en de aangerichte natuurschade. Ook bij agressief gedrag en weerbarstigheid t.o.v. de verbalisant kunnen de bedragen oplopen. Wandel je ergens anders, en dus niet in een bos of natuurreservaat, dan bepaalt het reglement van de gemeente of jouw hond aan de leiband moet. In Zwijndrecht moeten op de openbare wegen, gemeentelijke parken en op de begraafplaatsen de honden aan de leiband gehouden worden. In de daartoe aangeduide hondenloopzones mogen honden los lopen. ( bestuurlijk handhavingsreglement art. 23)

Tips om je hond aangelijnd uit te laten

Sommige mensen denken dat hun hond enkel voldoende lichaamsbeweging en stimulans krijgt als hij kan loslopen. Niets is minder waar. Door actief met je hond bezig te zijn tijdens de wandeling, krijgt hij veel meer voldoening. Laat hem eens wat snuffelen en volg zijn ritme, zit niet op je gsm te tokkelen maar doe actief een paar oefeningen samen: je hond zal er mentaal en fysiek beter van worden. Ontdek nog meer actieve tips om je hond uit te laten, aan de leiband natuurlijk!

Hondenlosloopzones

In veel natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Op alle andere plaatsen in onze natuurgebieden moet je hond wél aan de leiband en op de paden blijven. 

Surf naar www.natuurenbos.be/hondenzones voor het volledige overzicht van de hondenzones. Ook in onze gemeente heb je een hondenlosloopzone aan het Dulpoezenpad in Burcht.

Gepubliceerd op vrijdag 25 juni 2021 9.33 u.
alert-box-close-text

Info over de PFOS-verontreiniging 

Meer info over PFOS