Ibogem streeft naar minder restafval per inwoner tegen 2022

Om de inwoners te stimuleren om nog beter te sorteren en restafval te verminderen, plant afvalintercommunale Ibogem een diftarsysteem voor het restafval. De container restafval wordt dan gewogen bij het legen. Dit gebeurt nu al bij het gft (groente-, fruit-, en tuinafval). Je betaalt per kilo afval

141 kg restafval per inwoner

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) legt de gemeenten en de afvalintercommunales doelstellingen op om restafval te beperken. Restafval moet zoveel mogelijk vermeden worden omdat restafval verbrand wordt en de grondstoffen bijgevolg verloren zijn. Recycleren vraagt minder van ons milieu dan nieuwe grondstoffen ontginnen en verwerken.

Tegen 2022 mogen de inwoners van de Ibogem-regio (gemeente Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht) aan max. 141 kg restafval per inwoner komen. Momenteel zitten de drie gemeenten met 147,11 kg per inwoner nog boven dat streefcijfer. Dankzij de uitgebreide sorteerboodschap van pmd en gft vorig jaar is de restafvalzak al flink verkleind, maar nog niet genoeg om de doelstelling te halen.

Uitrol in fases

Om het restafval per inwoner verder te verminderen, nam Ibogem in haar beleidsplan op om een diftarsysteem voor restafval te ontwikkelen. Uit studies en praktijkervaring van andere afvalintercommunales blijkt immers dat het restafvalcijfer per inwoner daalt wanneer het restafval wordt ingezameld met containers die gewogen worden bij het ledigen.

Het diftarsysteem zal in fases worden uitgerold. De Raad van Bestuur van Ibogem heeft daarin een consensus bereikt. Begin 2021 start de gemeente Kruibeke met het systeem. De inwoners zullen hiervoor na de zomervakantie een brief ontvangen met de nodige informatie. Daarna volgen de gemeenten Zwijndrecht en Beveren.

Meer info

info@ibogem.be, www.ibogem.be

Gepubliceerd op maandag 15 juni 2020 16.34 u.
alert-box-close-text

Gemeentehuis op afspraak en met mondmasker

Je kunt op het gemeentehuis terecht voor onze standaard dienstverlening, maar wel enkel op afspraak.
 
Draag een mondmasker in het gemeentehuis!

Maak je afspraak via 0800 99 604 of via deze website.
Er gelden voorzorgsmaatregelen op het gemeentehuis. Lees ze hier.
 

Meer info over het coronavirus: