Minder maaien voor meer biodiversiteit

Het is je misschien ook al opgevallen. Er staan meer bloemetjes in de gemeentelijke grasperken en het gras staat soms langer dan normaal. En toch werkt de grasmachine nog perfect.

De groendienst rijdt bewust het gras minder af zodat er meer bloemrijke vegetatie tussen het gras kan groeien, want dat hebben bijen, vlinders, hommels en andere insecten graag. Ideaal om de Week van de Bij te vieren, van 30 mei tot 6 juni. Zo’n biodivers grasperk oogt ook veel mooier dan een klassiek afgereden gazon.

Laat het gras maar groeien

Hiervoor heeft de gemeente zijn maaibeleid op bepaalde plaatsen aangepast. Vroeger maaide de groendienst deze plaatsen 24 keer per jaar kort. Voortaan zal dat nog slechts om de 4 tot 6 weken gebeuren. Enkel de rand van het gazon langsheen verhardingen en beplanting zal nog frequent afgereden worden.

Voorbeeld volgen

De gemeente hoopt dat veel inwoners dit voorbeeld zullen volgen. Het hoeft niet altijd een groot oppervlak te zijn. Een klein stukje gazon minder frequent maaien is al voldoende om een rijke biotoop te vormen. Al deze puzzelstukjes samen vormen een groot voedselgebied voor insecten, die heel belangrijk zijn voor de natuur en ons ecologisch systeem.

Verschillende plaatsen ingezaaid

Op verschillende plaatsen in onze gemeente is er biodivers graszaad ingezaaid, met bloemenweide-, bijen-, of akkerbloemmengsel. Een overzicht.

Locaties omgevormd van gazon naar biodivers gazon

  • Rondpunt Melsele
  • Plein Verbindingsstraat - Zwijndrechtsestraat

Nieuw project, ingezaaid met biodivers gazon

  • Statiestraat 69 (doorgang naar Binnenplein)

Nieuwe projecten, ingezaaid met bloemweide- en bijenmengsel

  • Heidestraat ontmoetingspleintje
  • Groen renovatieproject Kamillelaan

Locaties ingezaaid met akkerbloemmengsel

  • Parking Laarstraat (net als vorig jaar)
  • Onthardingsprojecten in de Kloosterstraat, Leo Verbeecklaan, Hof Ter Rijen en Vromenhove

Meer info

Gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021 9.38 u.