Nieuwe buurtstalling voor fietsers meteen een schot in de roos

In de Prins Boudewijnstraat te Burcht is de eerste buurtstalling voor fietsen geopend. Deze berging, waar mensen uit de buurt hun fiets kunnen parkeren in een afgesloten en overdekte ruimte, is meteen een schot in de roos.

"Project uitbreiden"

Na een maand zijn alle plaatsen bezet: “Deze buurtstalling is een pilootproject”, vertelt burgemeester André Van de Vyver. “Uit een enquĂȘte in deze buurt bleek dat de vraag voor een buurtstalling groot was. Met dit initiatief willen we de mensen die hun fiets thuis niet of zeer moeilijk kunnen stallen, een comfortabele en meer diefstalveilige oplossing aanbieden dan wanneer de fiets gewoon op straat zou staan. Nu deze stalling een succes is, zullen we dit concept uitbreiden en ook elders in Zwijndrecht bouwen. We mikken op een project per jaar.“

Elk type fiets is welkom

Voor de prijs moet je het alvast niet laten. De huurprijzen variëren van vier tot acht euro per maand, afhankelijk van je keuze voor een enkele of dubbele plaats. Elk type fiets is welkom, ook elektrische fietsen, bakfietsen, fietsen met karren en fietsen voor personen met een handicap.

De familie Cabus is alvast blij met deze buurstalling. “We hebben ons meteen ingeschreven toen we hoorden dat deze stalling er zou komen”, reageert Debby Cabus. “Thuis is het niet evident om de fietsen van het hele gezin te stallen en hier kunnen we dat wel. De stevige beugels binnenin staan ruim van elkaar zodat we onze fietsen en die van de kinderen gemakkelijk kunnen vastmaken. Het is een fantastisch initiatief van de gemeente dat wij alleen maar kunnen toejuichen.”

Nieuwe fietsbeugels op komst

Naast deze realisatie brengt de gemeente alle noden van fietsparkeren in kaart. Waar een buurtstalling (nog) niet kan, denkt de dienst mobiliteit aan het plaatsen van fietstrommels en ook bij de vernieuwing van straten bekijkt het de behoefte aan fietsparkeren. Zo komen er binnenkort nieuwe fietsbeugels in de Pastoor Coplaan, in de Statiestraat en aan de vernieuwde sporthal. Ook de fietsparkeervoorzieningen bij de haltes van het openbaar vervoer kunnen verbeterd worden. Zwijndrechtse bedrijven krijgen tenslotte gratis advies als zij hun fietsparkeervoorzieningen willen verbeteren.

MEER INFO: mobiliteit@zwijndrecht.be

Gepubliceerd op woensdag 28 februari 2018 15.21 u.