Nieuwe premie kandidaat-onthaalouders

In Vlaanderen zijn er minder onthaalouders actief. De opstartkosten, diplomavereisten en regels rond veiligheid zijn redenen waarom ze de sprong toch niet durven te wagen. Zwijndrecht doet een aantal inspanningen om de onthaalouders financieel te ondersteunen en geeft een startpremie.

Ook in Zwijndrecht zijn er minder onthaalouders actief. De gemeente doet inspanningen om onthaalouders aan te trekken. Greet Dobbeleir is de verantwoordelijke van dienst Kind en licht de plannen toe: ‘Reeds jaren kunnen onthaalouders bij ons terecht voor het uitlenen van bedjes, eetstoelen, relaxstoelen.... Toch zijn niet alle opstartkosten dan gedekt. Elke startende onthaalouder die zich aansluit bij de dienst krijgt daarom 1000 euro als startpremie.’ Naast deze financiële steun komt de dienst ook tussen bij het volgen van vorming, zijn er gratis huisvuilzakken te krijgen en worden ze op pedagogisch, administratief en organisatorisch vlak ondersteund.

Kandidaat-onthaalouders geven soms aan dat ze een collega missen om mee samen te werken. Sommigen willen daarom liever per twee een locatie opstarten. Voor samenwerkende onthaalouders zijn de vergunningsvoorwaarden van Kind en Gezin nog strenger. Naast de extra kosten voor het brandweerattest, de brandblusapparaten en de voedselveiligheid betaalt de gemeente maandelijks 300 euro aan elk samenwerkingsverband.

Greet Dobbeleir: ‘Samenwerkende onthaalouders vangen meer kinderen op en hebben dus meer m² nodig. Zij moeten vaak iets huren of kopen, wat een risico is. Daarom geeft de gemeente vanaf 1 januari een financiële ondersteuning. Zo hopen we dat er meer samenwerkende onthaalouders starten.’

Wil je de sprong wagen? Bij de dienst Kind kun je terecht met al je vragen.

0800 99 604 - onthaalouders@zwijndrecht.be

Gepubliceerd op vrijdag 10 januari 2020 13.24 u.