Meld je aan voor het grote PFAS-bloedonderzoek

Alle inwoners van Zwijndrecht kunnen zich aanmelden voor een grootschalig bloedonderzoek naar PFAS, zonder leeftijdsbeperking.

Het gaat over een vrijwillige aanmelding. Je kunt nadien dus nog altijd beslissen om je bloed toch niet te laten meten op PFAS.

Iedereen die binnen een straal van 5 kilometer woont rond de 3M-fabriek, ten westen van de Schelde, komt in aanmerking. Hier hoort ook een deel van Beveren en Kruibeke bij. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid organiseert dit bloedonderzoek.

Wat wordt er gemeten?

Je laat het PFAS in het bloed meten. Dit kan evenwel niet voorspellen welke nadelige gezondheidseffecten er zijn of zullen komen. Wel geeft het je zicht op je blootstelling aan PFAS en kan je extra motiveren om no regret-maatregelen goed op te volgen.

Wanneer start het onderzoek?

De bloedafnames starten in het najaar van 2022. Het bloedonderzoek zal over meerdere jaren lopen. Hoe dichter je bij 3M woont, hoe sneller je aan de beurt bent.

Hoe kun je inschrijven?

Je kunt nu meteen inschrijven, via de PFAS-website Vlaanderen. Doe dat liefst voor 1 juni 2022. Met één e-id kun je verschillende familieleden inschrijven.

Ik schrijf me in

Hulp nodig bij het aanmelden?

In de maand mei (vanaf dinsdag 2 mei t.e.m. 31 mei) helpt de gemeente je telefonisch verder via 03/250 18 00. Dat kan op volgende momenten:

  • dinsdag: 16 – 19.30 u.
  • woensdag: 13 – 16 u.
  • vrijdag: 9 – 12 u.

Je woont niet meer in Zwijndrecht?

Voormalige inwoners kunnen zich op dit moment niet aanmelden. De gemeente blijft er bij de Vlaamse overheid wel voor ijveren ook hen te laten deelnemen.

Nog vragen?

Jongeren geboren in 2007 of 2008

Jongeren geboren in 2007 en 2008 die wonen in een omgeving van 5 kilometer rondom 3M, raden we het volgende aan:

  • Schrijf je in voor dit grote PFAS-bloedonderzoek
  • én geef je op voor het humane-biomonitoringsonderzoek (HBM) bij jongeren in de regio rond 3M

Bij HBM-onderzoek worden naast PFAS in het bloed ook andere metingen uitgevoerd, zoals gezondheidsmetingen en metingen in huisstof, in de bodem van de tuin, in groenten uit de tuin en in eieren van eigen kippen.

Persoonlijk verwittigd

Jongeren die in aanmerking komen voor deze studie worden persoonlijk uitgenodigd via een brief op hun thuisadres, en kunnen zich via die weg aanmelden. Meer info vind je op www.hbm-pfas.be

Gepubliceerd op dinsdag 19 april 2022 11.06 u.