Ontharding en vergroening helpen tegen wateroverlast

De gemeente zet zich in voor de ontharding en vergroening van het openbaar domein in samenwerking met de milieuraad. Ook vanuit onze diensten worden ideeën aangebracht. Er zijn in Zwijndrecht verschillende plekken die we kunnen ontharden en vergroenen. Voorstellen van inwoners zijn steeds welkom.

Elke vierkante meter telt

Operatie Perforatie is gestart. Gedurende de komende jaren worden verschillende kleine plaatsen in onze gemeente onthardt. Bijvoorbeeld voetpaden en boomspiegels. De stenen en onnodige verharding worden eruit gehaald en er komt groen in de plaats. Zo kan het regenwater beter in de grond sijpelen. Want elke vierkante meter die wordt onthard, is gewonnen!

Voordelen van ontharding

We creëren meer ruimte voor bomen en groen waardoor er een fijnere woonomgeving ontstaat. Onderzoek bewijst dat meer groen in de buurt goed is voor je mentale gezondheid.

Door verharding stroomt al het regenwater naar de riolering en dringt het niet door in de bodem. Dat is jammer want de bodem heeft dit water echt nodig. Door te ontharden kan er meer water in de bodem indringen. Planten en aarde zorgen daarenboven in de zomer voor een verkoelend effect.

Waar wordt onthard?

Op verschillende plaatsen in de gemeente zijn al boomspiegels groter gemaakt. En waar het voetpad breed genoeg is voor een vlotte doorgang, worden klinkers of verharding vervangen door groen. Voorbeelden hiervan vind je onder andere in de Boomgaardstraat, op het Kaaiplein, in de Kamillelaan en de Kloosterstraat. Maar ook in de Roodborstjeslaan, de Smisstraat en de Struikheidelaan is aan ontharding gewerkt.

Vergroen jij mee?

De gemeente is alvast overtuigd om te ontharden. Maar ook jij kunt helpen door je (voor)tuin maximaal te voorzien van groen in plaats van een stenen ondergrond. En door jouw suggesties te mailen naar milieu@zwijndrecht.be.

Meer info

Gedetailleerde info over ontharding in onze gemeente vind je hier: https://www.zwijndrecht.be/milieuraad

Gepubliceerd op woensdag 18 november 2020 9.55 u.