Nucleaire- en Seveso-alarmen en sirenes vervangen door Be-Alert

Tot en met 2018 beheerde het Crisiscentrum het sirenenetwerk rond Seveso-bedrijven en nucleaire sites. De laatste geluidstest, die per kwartaal op de eerste donderdag van de maand gehouden werd, dateert van oktober 2018. Sindsdien vertrouwt de overheid op Be-Alert om de bevolking te waarschuwen.

Be-Alert

Bij een noodsituatie in je buurt, wil de overheid je graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). Naast klassieke media (radio en TV) en luidsprekers van de politie, gebeurt de waarschuwing nu ook rechtstreeks met BE-Alert.

Meteen verwittigd bij een noodsituatie?

Wie zich voor Be-Alert registreert, kan bij een noodsituatie snel op de hoogte worden gebracht met een duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

Schrijf je in via BE-Alert.be, dit is gratis. Ook de berichten die je ontvangt zijn gratis. Meer informatie vind je ook op onze website: https://www.zwijndrecht.be/product/202/be-alert-waarschuwingssysteem-bij-noodsituaties

Toch een alarm?

Het sirenenetwerk rond Seveso-bedrijven en nucleaire sites wordt niet meer gebruikt. Als je toch een alarm hoort (en toevallig ook op de eerste donderdag van de maand) gaat dit vaak om een bedrijfssirene die al dan niet getest wordt. Andere mogelijkheden zijn een stalalarm, inbraak- of brandalarm, ploegwissel, schaft, …

Gepubliceerd op donderdag 1 april 2021 14.55 u.
alert-box-close-text

Aangepaste dienstverlening

Voor de veiligheid van iedereen organiseren we onze dienstverlening zoveel mogelijk digitaal.

Voor de meeste zaken kun je terecht in het  e-loket.

Vind je daar wat je zoekt?

Dan regel je het best rechtstreeks in het e-loket. Hiervoor kun je geen afspraak maken.

Vind je daar niet wat je zoekt?

Voor sommige zaken is het noodzakelijk dat je langskomt in het gemeentehuis (een ID-kaart aanvragen bijvoorbeeld). Hiervoor kun je wél een afspraak maken via deze website.

Je hebt geen toegang tot internet?

We helpen je graag telefonisch verder op 0800 99 604 (gratis).