Nucleaire- en Seveso-alarmen en sirenes vervangen door Be-Alert

Tot en met 2018 beheerde het Crisiscentrum het sirenenetwerk rond Seveso-bedrijven en nucleaire sites. De laatste geluidstest, die per kwartaal op de eerste donderdag van de maand gehouden werd, dateert van oktober 2018. Sindsdien vertrouwt de overheid op Be-Alert om de bevolking te waarschuwen.

Be-Alert

Bij een noodsituatie in je buurt, wil de overheid je graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). Naast klassieke media (radio en TV) en luidsprekers van de politie, gebeurt de waarschuwing nu ook rechtstreeks met BE-Alert.

Meteen verwittigd bij een noodsituatie?

Wie zich voor Be-Alert registreert, kan bij een noodsituatie snel op de hoogte worden gebracht met een duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

Schrijf je in via BE-Alert.be, dit is gratis. Ook de berichten die je ontvangt zijn gratis. Meer informatie vind je ook op onze website: https://www.zwijndrecht.be/product/202/be-alert-waarschuwingssysteem-bij-noodsituaties

Toch een alarm?

Het sirenenetwerk rond Seveso-bedrijven en nucleaire sites wordt niet meer gebruikt. Als je toch een alarm hoort (en toevallig ook op de eerste donderdag van de maand) gaat dit vaak om een bedrijfssirene die al dan niet getest wordt. Andere mogelijkheden zijn een stalalarm, inbraak- of brandalarm, ploegwissel, schaft, …

Gepubliceerd op donderdag 1 april 2021 14.55 u.