Onder de regen - Tom Frantzen

Ingehuldigd: 16 mei 1993

Plaats: Regenbooglaan – Schoolstraat

Het kunstwerk

Dit werk stelt een kind voor, schuilend onder een regenscherm, zittend op een kikker. Het dochtertje van de kunstenaar stond hiervoor model. Het werk doet appèl op het voornaamste talent dat de mens heeft. Het talent om lief te hebben. Men merkt de liefde van de kunstenaar voor zijn dochtertje. Het kind wil beschermd worden, maar geniet volop, speels, onbevangen van de volle natuur.
De plaatsing vlakbij de school spreekt zeer tot de verbeelding. Met dit beeld wenst men vooral de aandacht van de jeugd te prikkelen. Het is van belang hen al heel jong te laten proeven van kunst en cultuur, te confronteren met fantasie en schoonheid.


Het beeld is gemaakt uit polyester en is geplaatst op een arduinen sokkel. De afmetingen zijn: 160 x 80 x 80 cm.
Het beeld werd hergoten in brons en heringehuldigd op 29 juni 2005.

De kunstenaar

Tom Frantzen, geboren in Bosvoorde op 16 november 1954 en afgestudeerd aan het Hoger Instituut Terkameren o.l.v. Rik Poot, heeft de afgelopen jaren zowel in binnen- als buitenland heel wat geëxposeerd. Met zijn werk won hij reeds verschillende prijzen.
Hij werkt vooral figuratief. In zijn werken komt veel fantasie en gevoel naar voor. Vaak heeft alles een sprookjesachtig karakter of doet het denken aan stripfiguren. Ook dieren zijn een constante in zijn werk, al zijn ze niet altijd even realistisch of in een realistische situatie afgebeeld. Zijn liefelijke, zachtmoedige beelden kunnen zeker ontroeren.
Maar de kunstenaar heeft ook andere werken geproduceerd waarin men een soort woede kan terugvinden, een woede om een wereld die mooier zou kunnen zijn dan ze nu is.
Tom Frantzen werkt voornamelijk, zij het niet uitsluitend, volgens de ambachtelijke techniek van de ‘verloren was’, een techniek die om het sensuele contact met de materie nog steeds de voorkeur van veel kunstenaars geniet.