Onderhoudsplicht op een sociale en rechtvaardige wijze

Het gemeentebestuur wil het systeem van de onderhoudsplicht sociaal rechtvaardiger maken. Vanaf 1 juli kijkt het niet meer alleen naar de inkomsten volgens het wettelijk barema, maar ook naar de uitgaven.

Op deze manier kunnen er meer onderhoudsplichtige kinderen vrijgesteld worden om het verblijf van hun ouders in een woonzorgcentrum te betalen.

Kosten woonzorgcentrum

Als ouderen onvoldoende middelen hebben om de kosten van het woonzorgcentrum te betalen, dan moet het OCMW financieel bijspringen. Gemeente en OCMW Zwijndrecht kan de kosten volledig of gedeeltelijk terugvorderen van de onderhoudsplichtige kinderen. Er volgt een individueel onderzoek of zij onderhoudsplichtig zijn en hoeveel zij eventueel moeten bijdragen, volgens het wettelijk barema.

Vrijstelling van hoge kosten

De onderhoudsplicht wordt niet toegepast als er een slechte relatie is tussen oudere en onderhoudsplichtige, als er een jarenlange verbreking van het contact is tussen beide of als de onderhoudsplichtige gepensioneerd is.

Gemeente en OCMW wil dit systeem nog sociaal rechtvaardiger maken door niet enkel de inkomsten volgens het wettelijk barema te bekijken, maar ook de uitgaven. Het bestuur kan vanaf 1 juli onderhoudsplichtige kinderen vrijstellen die een hoge kost hebben door een combinatie van studerende kinderen, een hoge hypotheek of andere uitgaven.

Gepubliceerd op woensdag 24 juni 2020 14.03 u.
alert-box-close-text

Gemeentehuis op afspraak en met mondmasker

Je kunt op het gemeentehuis terecht voor onze standaard dienstverlening, maar wel enkel op afspraak.
 
Draag een mondmasker in het gemeentehuis!

Maak je afspraak via 0800 99 604 of via deze website.
Er gelden voorzorgsmaatregelen op het gemeentehuis. Lees ze hier.
 

Meer info over het coronavirus: