Oosterweel: Eerste geluidsschermen geplaatst langs E17

De aannemer van de Oosterweelwerken is midden september gestart met het plaatsen van geluidsschermen langs de E17. Dit roept hier en daar wat vragen op, die we graag beantwoorden.

De 8,5 meter hoge schermen vormen samen met de vernieuwing van de rijbanen tussen Zwijndrecht en Kruibeke een nieuwe stap richting een stillere en meer leefbare omgeving. Maar omdat de geluidsschermen enkel ten noorden van de E17 komen te staan, maken sommige inwoners die aan de zuidkant wonen zich zorgen.

We zien nu enkel geluidsschermen aan de noordkant van de E17, maar wat met de zuidkant?

Het geluidsproject betreft voor alle duidelijkheid het volledige grondgebied van onze gemeente, met bermen en schermen langs de E17 en de E34. Aarden bermen van minstens 8 meter hoog krijgen de voorkeur. Enkel waar dit niet mogelijk is, komen er schermen.

Langs de zuidkant zal het eindresultaat met groene bermen landschappelijk en akoestisch meer kwaliteit hebben. Hiervoor met wel nog een grondstrook verworven worden. De onderhandelingen zijn volop aan de gang. De reden waarom er nu eerst aan de noordelijke kant wordt gewerkt heeft te maken met de werfplanning en de ruimtelijke context.

Wat zijn de gevolgen op korte termijn? Zorgen deze geluidsschermen niet voor meer geluidshinder in Burcht?

Neen. De hellingsgraad van de glazen schermen is zo berekend dat een “asymmetrische” opstelling geen impact mag hebben op de tegenzijde. Dit wordt ons verzekerd door de experten van de Universiteit van Gent die het project begeleiden.

Hoe verklaar je dan dat we nu een toename van geluidshinder ondervinden?

Dat is een jaarlijks terugkerende indruk. De lucht wordt kouder en vochtiger, waardoor er meer geluid is aan de bron en het geluid ook verder draagt. De tussenseizoenen zijn de zwaarste maanden, met november als uitschieter. Elk jaar hebben we het gevoel dat het erger is geworden dan vroeger, dan pakweg een jaar geleden.

Is na de recente werken al iets veranderd om onze omgeving stiller te maken?

Het wegdek van de E17 is vervangen door stille asfalt. Dit geeft een meetbaar verschil van zo’n 2 dB. In vergelijking met september vorig jaar hebben we dus al winst geboekt. We mogen niet vergelijken met vorige maand, en zeker niet met de maanden voor de zomer, die een pak verkeersluwer waren wegens Corona. We vergelijken best met vergelijkbare weercondities van zo’n 12 maanden geleden.

Meer info

https://www.oosterweelverbinding.be/linkeroever/nl/artikel/zwijndrecht-en-burcht-krijgen-eerste-oosterweel-geluidsschermen

Gepubliceerd op vrijdag 25 september 2020 10.22 u.