Ophokplicht voor vogels en pluimvee is versoepeld

Wie thuis kippen, ganzen of ander pluimvee heeft, mag die voortaan terug vrij laten rondlopen. Het blijft voorlopig wel nog verplicht om ze binnen of onder netten te voederen.

Vogelgriepvirus

Al sinds 15 november moesten vogels en pluimvee in hun hok blijven of minstens met netten afgeschermd worden, zodat ze niet in contact zouden komen met wilde vogels. Er waren namelijk vogels ontdekt die besmet waren met het vogelgriepvirus H5, een erg besmettelijke en dodelijke ziekte.

Er blijft een restrisico

Ons land ligt op dit ogenblik op de grens van de probleemzone voor vogelgriep in Europa. Dat betekent dat er waarschijnlijk nog virus aanwezig is bij wilde vogels in ons land, maar het risico op besmetting van gehouden pluimvee en vogels is wel voldoende afgenomen om het ophokken op te heffen.

Omwille van dit restrisico blijft afgeschermd voederen verplicht. Voor pluimveebedrijven blijft de ophokplicht van kracht.

Meer info

Meer informatie over deze maatregel vind je op de website van het FAVV (Federaal Agentschap Voor de Veiligheid van de Voedselketen).

http://www.favv.be/consumenten/extra/vogelgriep/

Gepubliceerd op dinsdag 6 april 2021 17.07 u.
alert-box-close-text

Info over de PFOS-verontreiniging 

Meer info over PFOS