Heb je de fietsveilige borden al zien hangen?

Om de fietsveiligheid te verhogen start vanaf maandag 22 maart een campagne op initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Zeker het voorbije jaar viel het op dat er veel gefietst wordt in onze gemeente. Dat willen we blijven aanmoedigen, want fietsen levert alleen maar voordelen op.

Maak mee het verschil

Daarom doen we er alles aan om dat voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Met veilige infrastructuur en nu ook met een campagne waarbij we jouw hulp nodig hebben. Want jij kan mee het verschil maken!

Geheugensteuntje op toepasselijke plaatsen

Het gaat om een actie waarbij we verschillende boodschappen in het straatbeeld brengen. Je zal binnenkort borden zien op toepasselijke plaatsen waar een geheugensteuntje ons kan helpen om het veilig te houden voor elkaar. Zoals op het kruispunt Pastoor Coplaan-Idsteinlaan, waar we fietsers er attent op maken dat ze voorrang moeten verlenen aan automobilisten. Of aan het kruispunt Antwerpsesteenweg-Laarstraat, waar we automobilisten vragen om extra op fietsers te letten voor ze afslaan.

Positieve boodschappen

We verspreiden positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. Het zijn minimale inspanningen om het voor elkaar veilig te houden.

Veiligheid verhogen

Als fietser kun je je veiligheid verhogen door zichtbaar en voorspelbaar te zijn voor andere bestuurders. Geef duidelijk op voorhand aan wat je van plan bent. Uit ongevallencijfers blijkt ook dat autobestuurders soms onvoorzichtig zijn waardoor ze fietsers in gevaar brengen. Verplaats je even in de rol van de andere en lever die kleine inspanning voor elkaar, en voor jezelf.

Blauwe borden

Concreet zal je binnenkort blauwe borden met deze boodschappen in onze gemeente zien:

Voor autobestuurders

  • Kijk uit voor fietsers als je afslaat.
  • Hou een veilige afstand als je fietsers inhaalt of kruist.
  • Hou het fietspad vrij.

Voor fietsers

  • Zet je fietslicht aan.
  • Verleen (hier) voorrang aan autobestuurders.
  • Rij trager in de buurt van andere fietsers.

 

Gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021 11.12 u.
alert-box-close-text

Aangepaste dienstverlening

Voor de veiligheid van iedereen organiseren we onze dienstverlening zoveel mogelijk digitaal.

Voor de meeste zaken kun je terecht in het  e-loket.

Vind je daar wat je zoekt?

Dan regel je het best rechtstreeks in het e-loket. Hiervoor kun je geen afspraak maken.

Vind je daar niet wat je zoekt?

Voor sommige zaken is het noodzakelijk dat je langskomt in het gemeentehuis (een ID-kaart aanvragen bijvoorbeeld). Hiervoor kun je wél een afspraak maken via deze website.

Je hebt geen toegang tot internet?

We helpen je graag telefonisch verder op 0800 99 604 (gratis).